Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

2011’de en çok neleri şikayet ettik

Yayınlandı

-

2011 yılında neler yaşandı, tüketiciler en fazla nelerden şikayet etti?

Şikayetvar’ın 1 yıllık şikayetanalizine göre tüketicilerin en fazla internet, bankacılık ve iletişim sektöründen başı ağrıdı.

FIRSAT SİTELERİ VE 444’LÜ NUMARALAR BAŞI ÇEKİYOR

Analizlere göre 2011 yılında fırsat siteleri büyük sorun oluştururken 444’lü numaraların özel servis numarası olarak ücretlendirilmesi, kredi kartlarından alınan kart aidatı ücretleri, e devlet şifresinin ücretli satılması ve kaçak kullanım bedeli 2011 yılının önemli şikayet nedenlerini oluşturdu.

İKİNCİ SIRA BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN

Tüketicilerin an fazla dertli olduğu bankacılık sektörünün yerini 2011 yılında internet sektörü aldı. Yaşanan teknolojik gelişmelerle internet çağı hızla ilerlerken şikayetler de buna paralel olarak arttı. İkinci sırada yine bankacılık sektörü yer aldı.

İNTERNETE ERİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜNE KISITLAMA

22 Kasım’da hayata geçen ‘güvenli internet’ uygulaması ve kimi blogların zaman zaman kapatılması internet kullanıcılarını kızdırdı. İletişim özgürlüğü açısından değerlendirilen iki konu da internet alanındaki şikayetlerin sayısının artmasına neden oldu.

KART AİDATI ŞİKAYETLERİ TÜKENMİYOR

İnternet sektöründen sonra ise tüketicilerin ikinci şikayet maddesini ise toplam 40 bin şikayet ile bankacılık sektörü oluşturdu. Tüketiciler ile bankaların arasını açan kredi kartı aidatları, hesap işlem ücretleri ve telefon bankacılığı ile kredi kartı kampanyaları oluşturdu. Bankacılık sektörünün tüketicilere sunduğu hizmetlerden ise en fazla kredi kartına ilişkin şikayetlerin olması da dikkatlerden kaçmadı. Buna göre bankalar müşterilerinden aldığı kart aidatını almaya devam ettiği sürece de şikayetler dinmek bilmeyeceğe benziyor.

ÖĞRENCİLERİN ŞİKAYETLERİ

Üniversiteler başta olmak üzere okul kayıtlarında kredi kartı kullanımının zorunlu tutulması ve öğrenci bursları gibi öğrenci hesaplarından hesap işlem ücreti, kredi kart aidatı alınması da öğrencileri mağdur etti.

444’LÜ NUMARALAR TÜKETİCİNİN BAŞINI AĞRITTI

İletişim sektöründe yaşanan gelişmeler de şikayetleri arttırdı. 444 ile başlayan özel servis numaralarının habersizce ücretli hale gelmesi hem faturaları kabarttı hem de tüketicileri çileden çıkarttı. BTK tarafından alınan kararla birlikte bankacılık, iletişim, ulaşım, sağlık, kamu hizmetleri gibi bir çok alanda 444’lü numaraları sıkça kullanan tüketici sürpriz faturalarla karşılaşınca şikayetler gecikmedi. Yıl boyunca süren şikayetler iletişim sektörüne 34 bin şikayetgetirerek üçüncü sıraya taşıdı.

OPERATÖRLERİN REKABETİNDEN TÜKETİCİLER MAĞDUR ÇIKTI

İletişim sektöründeki diğer bir önemli konu ise gsm operatörleri oldu. Operatörler numara değiştirmede birbiri ile yarışırken tüketiciler de yaşanan rekabetten mağdur oldu. Fatura tarife şikayetleri şikayetlerin yüzde 38’ini oluştururken mobil internette yüzde 10’luk şikayet potansiyeli ile ikinci sırada yer alırken hat işlemleri de yüzde 7’lik şikayet oranı ile üçüncü sırada yer aldı.

E-DEVLET ŞİFRESİNE ŞİKAYET

22 kamu kurumuna ait 163 farklı hizmetten yararlanabilmek için gerekli şifre 1 TL’ye satılan ve kaybedilmesi ile 10 TL ödenmesi de şikayetleri geciktirmedi. E devlet şifresine sahip çıkamayan vatandaş öfkesini şikayetleri ile dile getirdi. Vatandaşlar paralı şifreyi Anayasanın 2’nci maddesinde yer alan sosyal hukuk devleti ilkesine uygun görmedi. E-devlet şifrelerinin de yer aldığı kamu hizmetlerine ilişkin toplam 6 bin şikayet alındı. Şikayetlerin başını ise yüzde 50’lik oranla belediyeler, yüzde 18’lik oranla elektrik dağıtım hizmetleri ve yüzde 11 ile kamu kuruluşları çekti.

Elektrik faturaları ”Perakende satış bedeli, enerji nakil bedeli, TRT payı, Enerji Fonu, Belediye Tüketim Vergisi ve Sayaç Okuma Bedeli” olmak üzere 6 kalemden oluşunca tüketiciler sinir krizleri geçirdi. Özellikle kaçak kullanım bedelinin borcunu düzenli olarak ödeyen vatandaşa çıkartılması şikayetleri arttırdı.

ÖZEL HASTANELER UNUTULMADI

Sağlık alanında da önemli gelişmeler olurken gelişmelerin vatandaşlara nasıl yansıdığı şikayetlerden takip edildi. Sağlık alanında toplam 3 bin şikayet alındı. Sağlık alanına gelen şikayetlerin yüzde 55’ini özel hastaneler ve klinikler oluşturdu. Kamu hastaneleri yüzde 11’lik şikayet oranı ile ikinci sırada yer alırken internet üzerinden satılan bitkisel ilaçlar da yüzde 10’luk şikayet oranı ile üçüncü sırada yer aldı.

Tam gün yasası ve performans sistemi sağlık sektöründe karışıklığa neden olurken hastalar arada kaldı tepkilerini şikayetlerle aktardılar. Sigarayı bırakmak isteyen kişiler için özel hizmetlerin başlaması ve 171 sigara bırakma hattı da şikayetleri arttırdı. Randevu tarihlerinin ileriye atılması ve telefon hattında uzun süre bekletilmesi sigarayı bırakmak isteyenleri çileden çıkardı ve bir sigara yaktırttı.

TATİL KEYFİNİ ÇİLEYE DÖNÜŞTÜRDÜLER

Bayram ve yaz tatillerini değerlendirmek için şehrin gürültüsünden kaçan tüketicilerin başını bu seferde hem tur şirketleri hem de yol problemleri ağrıttı. Gelen 3 bin şikayete göre turizm sektörünün sorunlarını yüzde 52’lik oranla tur şirketleri, yüzde 27’lik oranla oteller ve yüzde 14’le devre mülk ve tatiller oluşturdu.

Örneğin Bamtur’un Kurban Bayramı öncesinde düzenlediği tur ve gezilerini iptal etmesi hem turizm sektörünü hem de tüketicilerin aklını karıştırdı. Otel ve tur şikayetleri, para iadesi şikayetleri, rezervasyon başvuru ve iptal şikayetleri, müşteri hizmetleri şikayetleri, rehber şikayetleri, ulaşım şikayetleri, ödeme şikayetleri ve vize işlemleri sorunları. Buna göre tüketiciler otel ve turlardan para iadesi alamıyor. Bamtur da dahil olmak üzere şikayetçiler otel paralarının ödenmemesinden, transferlerinin yapılmamasından ve programlarındaki gezilerin hiçbirine gidememelerinden dolayı mağdur durumda kalıyor.

VAN DEPREMİ MAĞDURYETİ

Yaşanan afetler sonrası mağdur olan vatandaşlar da şikayetlerini Şikayetvar’a yazdı. Deprem bölgesine yardım gönderemeyen vatandaşlar kargo şirketlerini suçlarken kimi hava yolları şirketlerinin de deprem sonrası biletleri iptal etmemesi ve biletleri olduğundan fazla ücrete satması mağduriyet yaşattı. Ayrıca Van’dan kaçan depremzedeler gerek banka borçları gerekse internet ve telefon borçları ile ilgili sorunlarını da şikayetleriyle bildirdi.

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÇOMÜ’de İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Olan Programlar…

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 7 Fakültede toplam 16 bölümde isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan program bulunuyor.

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR