Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Öğrencilerden Çok Konuşulacak Buluş

Yayınlandı

-

Türkiye’nin ilk güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalyesi Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından üretildi.

Güneş enerjisiyle çalışan otomobilden sonra, engelliler için aynı teknolojiyle çalışan tekerlekli sandalye üreten üniversite öğrencileri bir ilke imza attı. Güneş enerjisiyle çalışan otomobil üreterek TÜBİTAK Formula G yarışlarına katılan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, aynı sistemi engelliler için geliştirerek, güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye üretti.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Hacer Şekerci koordinatörlüğünde yürütülen projede, 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri Salih Poyraz, Erhan Acar, Muhammet Özdemir ve Yunus Emre Kursav görev aldı. Yaklaşık dört ay süren projede öğrenciler, ilk olarak engellilerin kullanabileceği ve aynı zamanda aküyle de hareket edebilen engelli aracını tespit etti. Ardından aracın üzerine yerleştirilecek güneş enerji panellerini belirleyen öğrenciler, İstanbul’da özel bir şirketten destek alarak, teknikerler gözetiminde araca uygun panelleri hazırladı.

İzmir’deki bir krom atölyesinden de panellerin montajıyla ilgili destek alan öğrenciler, elektrik bağlantılarını da tamamlayıp, aracı hareket ettirmeyi başardı.

Proje sayesinde engellilerin kullandığı araçlar, güneş enerjisiyle şarj edilebiliyor. Akü ile çalışan bir engelli aracı yaklaşık 4 saat boyunca hareket ederken, güneş enerjisiyle şarj olan araç yaklaşık yüzde 30 oranında daha uzun süre kullanım sağlıyor. Verimi daha yüksek güneş enerji panelleri kullanılarak bu sürenin artırılabileceğini belirten öğrenciler, farklı panellerle performans testlerini sürdürüyor.

Çevre dostu projenin en büyük avantajının çevre dostu olması olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Hacer Şekerci, öğrencileriyle gurur duyduğunu söyleyerek; “Bir yardımsever ya da hayırseverin icat ettiğimiz aracı engellilerimizin faydalanması amacıyla çalışma başlatmasını diliyoruz. Zaten aracımızı hâla geliştirmekteyiz. Öğrencilerimizle beyin fırtınası yaparak daha farklı icatlara imza atacağımıza inanıyorum. Şimdi sıra aracımızın tescil belgesini almada.”  Türkiye’nin büyük bir oranla elektriği doğalgazla  ürettiğinin altını çizen Yrd. Doç.Dr. Şekerci, bu durumun sera gazı salınımına neden olduğu ve doğaya zarar verdiğini söyledi. Güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye projesinde yer alan Elektrik  Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Erhan Acar ise; “Bazen günlerce uyumadık. Ama aracımızı birleştirip bir bütün haline getirdik. Aracımız mevcut şarjı ile dört saat çalışabiliyor. Tabiî ki aracımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Daha da geliştireceğimize inanıyorum” dedi.

star

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÇOMÜ’de İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Olan Programlar…

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 7 Fakültede toplam 16 bölümde isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan program bulunuyor.

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR