Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Yabancı Öğrenciye Bedava Bilet

Yayınlandı

-

Türkiye’de okuyan yabancıların yılda bir kez ülkelerine gidiş-dönüş masraflarını devletin karşılayacağı müjdesi, öğrencilerin ayaklarını yerden kesti.

Lisans, yüksek lisans ve doktora için Türkiye’ye gelen ancak maddî imkânsızlıklar sebebiyle memleketlerine gidemeyen öğrenciler sevinçlerini Zaman’la paylaştı. Çapa Tıp Fakültesi öğrencisi Endonezyalı Teuku Mahreza, iki yıldır ailesini görememiş. Yaz tatilinde bedava bilet fırsatından yararlanacağının altını çiziyor. Batı Afrika ülkesi Burundi’den yüksek lisans için İstanbul’a gelen Serges Sabimbona ise eşi ve iki çocuğunu geride bıraktığını söylüyor. Türk yetkililere teşekkür ederken, “Çocuklarımı görebileceğim. Aileme müjdeyi verdim.” diyor.

Batı Afrika ülkesi Burundi’li Serges Sabimbona (35), maddi durumu iyi olmadığı için ailesini üç yıldır göremediğini anlattı. İstanbul Üniversitesi’nde okuyan Sabimbona, ailesini çok özlediğini hemen her gün sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden çocuklarının resimlerine baktığını söyledi. Ülkesine gidiş-dönüş masraflarının bin Euro’yu geçtiğini ifade eden Sabimbona, “Türk yetkililere çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımı görebileceğim. Aileme müjdeyi verdim. Onlar da Türklere duacı.” diye konuştu.

Çapa Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Endonezyalı Teuku Mahreza da uçak biletleri pahalı olduğu için iki yıldır ülkesine gidemediğini kaydetti. Yaz tatilinde devletin kendilerine tanıdığı bedava bilet fırsatından yararlanacağını söyleyen Mahzera, kırık Türkçesiyle yetkililere minnettar olduğunu dile getirdi. Yine Çapa Tıp’ın birinci sınıfında okuyan Moğolistanlı Askhar Yerbol ise Türkiye’nin emeklerini boşa çıkarmayacaklarını söyledi: “Okulumuz bittikten sonra Moğolistan ile Türkiye arasında kardeşlik köprüsü kuracağız.”

Yabancı öğrencilerin yılda bir kez yol masraflarının karşılanmasıyla ilgili bilgi veren Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Türkiye’de yıllardır maddi imkânsızlıklar sebebiyle memleketine gidemeyen, ailesini göremeyen birçok yabancı olduğunu belirtti. Bu öğrencilerin yol masraflarının karşılanmasıyla ilgili Maliye Bakanlığı’yla görüştüklerini ifade eden Yurtnaç, “Yabancı öğrencilere kendilerinin belirleyeceği zamanlarda bilet verilecek. Ayrıca olağanüstü durumlarda, memleketine gitmek isteyen öğrenciler de değerlendirme kurulu kararıyla bilet alabilecek.” diye konuştu.

Bilet sadece burslu öğrencilere

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın geçen hafta müjdesini verdiği bedava bilet uygulaması, kamuoyunda yıllardır ailelerini görmeyen yabancı öğrenciler için reform niteliğinde bir karar olarak değerlendirildi. Uygulamaya göre Türkiye’de öğrenim gören yabancı öğrencilerin yılda bir kez memleketlerine gidiş-dönüş yol masrafları Türkiye tarafından karşılanacak. Konunun ayrıntıları henüz açıklanmadı ancak uygulamadan yaklaşık 11 bin burslu öğrencinin yararlanacağı belirtiliyor. Bunun yanı sıra yabancı öğrenciler için zorunlu hale getirilen sağlık sigortası primlerinde üçte iki indirime gidildi. Öğrenciler artık sağlık sigortası için 95-110 lira arası bir ücret yerine sadece 30-40 lira ödeyecek. Ayrıca lisans, yüksek lisans ve doktora gibi farklı kategorilerde verilen burslarda da ciddi artışlar yapıldı. Resmî verilere göre Türkiye’de yaklaşık 26 bin yabancı öğrenci öğrenim görüyor.

Zaman

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÇOMÜ’de İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Olan Programlar…

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 7 Fakültede toplam 16 bölümde isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan program bulunuyor.

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR