Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Başbakan’ın da eleştirdiği seçim sistemi değişiyor

Yayınlandı

-

Başbakan'ın da eleştirdiği seçim sistemi değişiyorBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eylül ayında açıkladığı demokratikleşme paketi kapsamında gündeme gelen ‘daraltılmış bölge’ seçim sistemi yeniden siyasetin bir numaralı gündem maddesi haline geldi.

Erdoğan, muhalefete ‘mevcut yüzde 10’luk barajla devam’, ‘yüzde 5 baraj ve daraltılmış bölge’ ve ‘dar bölge seçim sistemi’ olmak üzere üç ayrı öneri sunmuştu. Ancak muhalefetten herhangi bir cevap gelmeyince AK Parti kurmayları bir süre önce önerilerin rafa kaldırıldığını, yola yüzde 10’luk barajla devam edileceğini açıklamıştı.

Ancak Erdoğan, önceki gün milletvekilleriyle yaptığı toplantıda sürpriz yaparak daraltılmış bölge sisteminin Haziran ayına kadar Meclis’ten geçirilebileceği mesajını verdi.

TÜRKİYE 110 SEÇİM BÖLGESİNE AYRILACAK

Erdoğan’ın gündeme getirdiği ‘daraltılmış bölge sistemine’ göre, Türkiye’de her seçim bölgesi 5-6 milletvekilinden oluşacak. İller buna göre seçim çevrelerine ayrılacak. Küçük iller ya başka iller ile birleştirecek ya da birkaç milletvekilli bir bölge sayılacak.

2015’E YETİŞMESİ İÇİN HAZİRAN’DA YASALAŞMASI GEREK

Böylece Türkiye 110 seçim bölgesine ayrılacak. Sistemin 2015 seçimlerinde kullanılabilmesi için en geç 12 Haziran 2014 tarihine kadar Meclis’ten çıkartılması gerekiyor, çünkü anayasa gereği seçime bir yıl kala yapılan seçim yasası değişiklikleri uygulanamıyor. Daraltılmış bölgeye geçilmesi durumunda 12 Haziran seçim sonuçlarını baz alarak yaptığı hesaplara göre, AK Parti’nin milletvekili sayısı 25-30 civarında artarak 350-360 aralığına ulaşacak. Böylece AK Parti’nin Anayasa değişikliği konusunda eli rahatlamış olacak.

Milletvekili seçimlerinden hemen sonra ‘başkanlık sistemi’ veya ‘partili cumhurbaşkanlığı’ gündeme gelecek. Köşke çıkması durumunda Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayacak Erdoğan Anayasa’nın değişikliği ile birlikte yola ‘başkan’ olarak devam edecek.

TÜRK TİPİ BAŞKANLIK DA GÜNDEMDE

Erdoğan, 2003 yılında Başbakanlık koltuğuna oturduktan bir ay sonra gönlündeki sistemi açıklamış, “Başkanlık ve yarı başkanlık sistemi benim siyasetteki arzumdur” demişti. 11 yıldır tartışılan Erdoğan’ın başkanlık hayali, yeniden alevlendi. ABD modeli başkanlık veya Fransız modeli yarı başkanlık sistemi için Anayasa değişikliği gerekiyor.

Değişiklik Meclis çoğunluğu ile yapıyor. AK Parti, Meclis üye tam sayısının üçte ikisi kadar vekil çıkarabilirse, başkanlık modeline de geçebilir, sadece Anayasanın 101. maddesindeki, “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Meclis üyeliği sona erer” hükmünün kaldırıp yarı başkanlık sistemini de getirebilir. 12 Nisan 2013 tarihli gazetemizde manşetten duyurduğumuz yarı başkanlık sistemine göre devlet başkanı hükümete başkanlık ediyor. Cumhurbaşkanının parti üyeliği devam ediyor. Ancak, devlet başkanı parti genel başkanı olmuyor. Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanının aynı zamanda parti genel başkanı olacağı Türk tipi başkanlık modeli gündeme gelmişti.

ERDOĞAN’A SORULDU

Dar bölge seçim sistemi Başbakan Erdoğan’a da soruldu. Erdoğan “550 bölgenin her birinden birer milletvekili çıkarılması bizim gündemimizde. Muhalefet bir yandan ‘Barajlar kalksın’ diyor. Biz de hodri meydan… Çalışmayı yaptırıyoruz. Dar bölge sistemini Meclis’e getirebilir” dedi.

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÇOMÜ’de İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Olan Programlar…

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 7 Fakültede toplam 16 bölümde isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan program bulunuyor.

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR