Bizimle İletişime Geçin

Kariyer

Yüksek öğrenim gerektirmeyen işler

Yayınlandı

-

68s678Yüksek öğrenim görmek, iş hayatına avantajlı başlamak demektir. Kolej ya da üniversite diploması size hem prestij hem yüksek maaş getirir. Fakat bu, sizi aynı zamanda ürkütücü bir kısır döngünün içine de sokabilir. Yüksek öğrenim, ucuz değildir. Pek çok aile, çocuklarına üniversite parası denkleştiremez. Tek çare öğrenim kredisi almaktır. Ama bu krediler o kadar yüksektir ki, bazen uzun yıllar, faiziyle birlikte taksit taksit geri ödemek zorunda kalırsınız. İş bulacağınızın bir garantisi de yoktur. Amerikan İş İstatistikleri Bürosu BLS (Bureau of Labor Statistics), üniversite veya kolej gibi yüksek öğrenim gerektirmeyen işleri belirlemiş. ABD’ye özgü gibi görünebilir. Ama bu işler, üç aşağı beş yukarı her ülke için geçerli. Büronun seçtiği altı meslek dalının ücretleri de hayli tatmin edici. ABD’de ücretler aylık değil yıllık konuşulur. Rakamlar brüttür. Net rakamı hesaplamak için yüzde 25-35 arası vergi, sağlık sigortası ve diğer kesintileri düşmeniz gerekir.

İşte A Haber’den Alev Rigel’in haberine göre Yüksek öğrenim gerektirmeyen işler…

1) Hava trafik kontrolörü

Yıllık ücreti 108 bin dolar. Kontrolörler, gökyüzünün güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Sadece havaalanlarının kontrol kulelerinde değil, hava trafiğinin yoğun olduğu yerlerde de görev yapabilirler. Uçak yolculuğu yaparken onların varlığını hissetmezsiniz bile. Zor ve stresli bir iştir. Havada binlerce yolcunun can güvenliği onların sorumluluğundadır. Hava trafik kontrolörü olmak için verilen eğitim de zorludur. Aslında eğitim hiç bitmez. Kontrolör olduktan sonra yılda iki kez performans testinden, bir kez de fiziksel ve ruhsal testlerden geçmeniz gerekir. Teknoloji sürekli geliştiğinden yeni cihazları ve sistemleri bilmek durumundasınız. Matematikten çok iyi anlamalı, çok çabuk hesap yapma yeteneğiniz olmalıdır. Çok iyi duyabilmeli, mikrofonik, net bir sesle konuşmalısınız. Havacılık dili, dünyanın her yerinde İngilizce’dir. Eğitime kabul yaşı, 18-30 arasıdır. Emeklilik ise 56-60 yaş arası zorunludur. İş kolay değildir ama ayda elinize net 6 bin dolardan fazla para geçebilir.

2) Yönetici
Yıllık ücreti 80 bin 200 dolar. Bir şirkette sıradan bir çalışan olabilirsiniz. Ama kendinizi kanıtlar, azimle çalışırsanız, üst sıralara yükselip yönetici olabilirsiniz. Bunun için yüksek öğrenim görmeniz gerekmez. Başarınız, iş ahlakınıza ve deneyimlerinize bağlıdır. Yönetim katına kadar çıkabilmeniz için iş arkadaşlarınızla aranız çok iyi olmalıdır. Gayretli çalışmalı, saldırgan olmaktan kaçınmalısınız. Unutmamalısınız ki, üst katlara çıkan basamakların sayısı az değildir. Satış, pazarlama, halkla ilişkiler, araştırma, operasyon analizi, veri işlem, matematik, istatistik, ekonomi, finans, muhasebe, teftiş, vergilendirme, bütçe, alım-satım, personel, hukuk, bilim, bilgisayar programlama gibi pek çok alanda bilgili ve deneyimli olmanız şarttır. İyi bir dinleyici olmalı, yanlış giden bir şeyi anında düzeltebilmelisiniz. Başarılı yönetici, mesaide harcanan her dakikayı değerlendirir ve yönetimindeki personelin tek tek başarılı olmasını sağlar.

3) Nükleer reaktör operatörü
Yıllık ücreti 68 bin 400 dolar. Bu pozisyonu elde etmek isteyen adaylara, özel eğitim verilir. Ön elemeleri kazanmak için teknik becerilere sahip olmalısınız. Bilgisayar, matematik ve bilimde çok iyi durumda olduğunuzu kanıtlamalısınız. Bilgisayar uzmanı olmanız şart değil. Ama bir nükleer santralde çalışan bilgisayarları çok kısa zamanda öğrenebilmelisiniz. İşe çabuk adapte olabilmeli, detaylara dikkat edebilmeli, sorumluluk sahibi olduğunuzu göstermelisiniz. Bir nükleer santrali, monitörlerden, bilgisayar ekranlarından ve diğer göstergelerden takip etmek kolay gibi görünebilir. Fakat yapacağınız küçük bir hata, insanların ölümüne, binlerce yıl sürecek radyasyon kirlenmesine neden olabilir. Bazı ülkeler, operatör olmadan, bir nükleer tesiste üç yıl çalışmış olma şartını ileri sürebilir. Reaktör operatörlüğünden, kıdemli reaktör operatörlüğüne geçerseniz alacağınız para da hatırı sayılır biçimde artar.

4) Asansör teknisyeni
Yıllık ücreti 65 bin 300 dolar. Asansör ve yürüyen merdiven teknisyenleri de günlük hayatta pek karşılaşmadığımız mucizevi işçilerdir. Sizin güvenliğiniz için, tehlikeli, karanlık, pis ortamlarda çalışırlar. Asansörlerde mahsur kalıp kalmamanız, onların yapacağı bakım ve tamirat işlerine bağlıdır. Böyle bir iş için, her şeyden önce teknik becerilere sahip olmalısınız. Hiçbir yüksek öğrenim kurumu, sizin beceri edinmenizi sağlayamaz. Beceri, bilgi ve uzun çalışmanın bileşkesidir. Asansör teknisyenliği için matematik, fizik, elektronik bilmeli, devre şeması okuyabilmelisiniz. Herhangi bir tamirata çağrılma ihtimali karşısında günün 24 saati hazır olmalısınız. Asansör işi, yılda yüzde 12-15 arası oranlarda arttığı için asansör teknisyenliğine her zaman ihtiyaç bulunuyor.

5) Elektrik dağıtım teknisyeni
Yıllık ücreti 60 bin dolar. Günlük hayatta, elektrik direklerinin tepesine tırmanmış tamirat yapan işçiler görmüşüzdür. Onlar olmasa, evlerimizde düzenli elektrik kullanamazdık. Bu işçiler, elektriğin nihai tüketiciye ulaşmasını sağlayan kişilerdir. Bizler evimizde 220 volt elektrik kullanırız ama onlar, 2 bin volt ile 35 bin volt arası gerilimlerle uğraşırlar. En küçük hataları, anında ölüm demektir. Mahalle aralarında bulunan trafolarda, bu yüksek voltajlı kablolara yaklaşmak bile ölümcüldür. Pek çok ülkede bu trafolar, küçük üniteler halinde direklere takılır. Bu küçük trafolar, sadece 7-11 evi besler. Onlarca evi besleyen büyük trafolar daha pratik gibi görünebilir ama bir arıza halinde küçük trafolar çok az tüketiciyi olumsuz etkiler. İş ne boyutta olursa olsun, bu teknisyenler dikkatli çalışmalarına rağmen her yıl ölümcül kazalara maruz kalır.

6) Emlakçı
Yıllık ücreti 59 bin 500 dolar. Sizin ev, arsa, dükkan gibi gayrimenkuller satın almanıza yardımcı olurlar. Pek çok emlakçı, yüksek öğrenimden geçmiştir. Ama bu şart değildir. Matematik, ekonomi ve iş dünyasında deneyimli olmaları gerekir. Emlakçı olabilmeniz için 60-99 saat arası kurs görmeli, sonunda da yazılı bir sınavdan başarıyla geçmelisiniz. Lisansınızı aldığınız zaman, ilk müşterinize yapacağınız kolaylık, sizin kulaktan kulağa tanınmanızı ve müşterilerinizin artmasını sağlayacaktır. Sadece ABD’de bir milyon 300 bin emlakçı var. İş İstatistikleri Bürosu’na göre, bunların sadece 600 bini aktif olarak çalışıyor. İşte, size iyi para getiren kolay bir iş. Üstelik zenginlere milyon dolarlık evler satmaya veya kiralamaya çalışıyorsanız geliriniz daha da artar. Başkasının evini başkasına satıp komisyon almak, çok zor bir iş olmasa gerek…

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kariyer

Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Görsel: Web
2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi açıklandı. ÇOMÜ Erasmus Birimi’nden yapılan duyuru şöyle:

Okumaya Devam Et

Genel

ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı – Başvuru Şartları ve kontenjanlar-2023

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı 07 Ağustos 2023 – 18 Ağustos 2023 tarihleri arasında Özel Yetenek Sınavı Başvuru Sistemi (ÖZYES) üzerinden online olarak yapılacak. Özel Yetenek Sınavı ise 22-25 Ağustos 2023 tarihleri arasında olacak. Ayrıca ÖZYES’de İllinois Çeviklik Testi uygulanacak.

Spor Bilimleri Fakültesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon olmak üzere 4 bölüm eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediyor.

Önemli tarihler:

Online Başvuru İşlemleri 07 – 18 Ağustos 2023
Şahsen Başvuru ve Evrakların Teslimi 14 – 18 Ağustos 2023
Özel Yetenek Sınavı 22 – 25 Ağustos 2023
Parkur Derecelerinin İlanı 26 Ağustos 2023
Derece Sonuçlarına İtirazlar 28 – 29 Ağustos 2023
İlk Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 31 Ağustos 2023
Geçici Kayıt İşlemleri (İlk Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Adayların Şahsen Başvurusu) 04 – 08 Eylül 2023
Boş Kontenjanların ve Yedek Adayların İlanı 11 Eylül 2023
Boş Kontenjanlara Online Başvuru (Yedek Adaylar) 11 – 14 Eylül 2023
Ek Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 15 Eylül 2023
Ek Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Yedek Adayların Şahsen Başvurusu 18 – 21 Eylül 2023
Kesin Kayıt Sonuçlarının İlanı 22 Eylül 2023

Okumaya Devam Et

Kariyer

ÇOMÜ’den çift diploma ile mezun olmak ister misin?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Görsel: pearsonaccelerated.com

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler Çift Anadal Uygulaması ile aynı anda iki diploma ile mezun olabiliyor. Son senato toplantısında Eğitim Fakültesi ve Fen Fakültesi bünyesinde yeni çift anadal programları belirlendi. 

Çift Anadal, öğrenim gördüğü önlisans ya da lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın derslerini de başarıyla geçerek çift diploma almalarını sağlayan uygulamadır. Örneğin, psikoloji okuyan bir öğrenci sosyoloji alanındaki ya da işletme okuyan bir öğrenci iktisat alanındaki dersleri de vererek her iki programın da diplomasını almaya hak kazanabilir. Bununla birlikte çift anadal uygulaması öğrenciler açısından ciddi bir yüktür. Nitekim çift diploma alma uğruna söz konusu öğrenci üniversitenin sosyal yaşamından soyutlanabilir. Yine de çift diploma sahibi olmak elbette ki öğrencilerin kariyeri ve kazanılan yetiler açısından son derece önemlidir.

Çift Anadal Yapmanın Genel Koşulları Nelerdir?

Yönetmelik için tıklayınız

“Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca yükseköğretim kurumları kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir:

a) Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması %20 oranından az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

b) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

c) Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

(3) Çift anadal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

(4) Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 65’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

(5) İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.

(6) Çift anadal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.”

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR