Kariyer
Üniversite öğrencilerine burs veren kurumlar hangileri?
Yayınlandı
10 ay önce-

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sağladığı burs imkanının yanı sıra pek çok kurum ve vakıf öğrencilere maddi destek sağlıyor. İşte söz konusu kurumların burs şartları ve detayları…
Üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler başta olmak üzere üniversite öğrencileri karşılıksız burs veren kurumlarının hangileri olduğunu merak ediyor. İşte karşılıksız burs veren kurumlar…
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BURSU
VGM burs başvuru şartı
Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Burs Yönetmeliğinin “Burs Verilmeyecek Öğrenciler” başlıklı 5. Maddesinin (1) fıkrasına göre;
- a) Sürekli bir işte çalışarak en az asgari ücret düzeyinde ücret alan veya gelire sahip öğrencilere,
- b) Yabancı uyruklu öğrencilere,
- c) Polis Akademisi ile askeri okul öğrencilerine,
ç) Ek süre öğrenim gören öğrencilere,
- d) Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine,
- e) Kamu kurumlarından karşılıksız eğitim yardımı ve burs alan öğrencilere,
- f) Genel Müdürlükten muhtaç aylığı alan öğrencilere,
- g) Bir önceki eğitim yılında Genel Müdürlük bursundan yararlanmaktayken başarısız olma nedeniyle bursu kesilen öğrencilere yükseköğrenim bursu verilmez.
Ancak aynı maddenin (2) fıkrasına göre;
Genel Müdürlüğün bağlı olduğu Bakanın onayı ile Türkiye’ye eğitim için gelmiş yabancı uyruklu öğrencilere Genel Müdürlükçe belirlenecek burs kontenjanının %10’u kadar kontenjan ayrılarak burs verilebilir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BURSU
Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğrenim kurumlarının öğretmen yetiştiren fakültelerini ilk beş tercihi içinde yazan ve bu bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere dört yıl boyunca her ay karşılıksız burs veriyor.
VEHBİ KOÇ VAKFI BURSU
Vehbi Koç Vakfı öğrencilere en yüksek bursu veren vakıf olmuştur. Her Üniversite öğrencisine burs verilmemekle birlikte seçili bazı üniversite öğrencilerine burs sağlanır.
Burs başvuru koşulları:
T.C. vatandaşı olmak,
sÖrgün eğitim lisans öğrencisi olmak,
Eğitimi için maddi yardıma ihtiyacı olmak,
Disiplin cezası almamış olmak,
Başarı notunun en az, 100 üzerinden 60, 4 üzerinden ise 2,50 olması,
Karşılıksız burs almıyor olmak.
Başvuru için vkv.org.tr/tr/burslar sayfasından üniversite bursları kısmını seçerek ilgili alanları doldurabilirsiniz.
SABANCI VAKFI BURSU
Sabancı Vakfı bursları, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine karşılıksız olarak verilmektedir.
Ayrıca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından engel ve başarı durumuna göre tespit edilen yurt içindeki devlet üniversitelerine ya da burslu olarak vakıf/özel üniversitelerine yerleştirilen 15 öğrenci ile kalkınmada öncelikli illerde yerleştirme puanı itibariyle il birincisi olarak tespit edilen yurt içindeki devlet üniversitelerine ya da burslu olarak vakıf/özel üniversitelerine yerleştirilen 15 öğrenciye de Sabancı Vakfı bursu verilir.
Burs, Türkiye’de lisans öğrenimi gören T.C. uyruklu öğrenciler için geçerlidir.
Belirtilen Üniversitelerin Burs Komiteleri tarafından yapılacak değerlendirme ile adayların başarı durumları ve maddi desteğe ihtiyaçları esas alınarak Sabancı Vakfı bursu alacak öğrenciler belirlenecektir. Marmara Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da öğrenim gören öğrencilerin burs başvuruları ise www.e-bursum.com web sitesi üzerinden kabul edilmektedir.
Ekim-Haziran aylarında olmak üzere 9 ay süreyle aylık 900 TL burs ödemesi yapılacak olup, burslar burs almaya başlanan tarihten başlayarak normal öğrenim süresi dahilinde devam eder.
Sabancı Vakfı Bursları karşılıksız olup, geri ödeme veya hizmet yükümlülüğü içermemektedir. Ancak mezun bursiyerler gönül borcunu ödemek için dilerlerse burs almakta olan öğrencilere deneyim ve bilgi aktarmak için mentorluk yapabilir. Detaylı bilgiyi https://www.sabancivakfi.org/tr adresinden öğrenebilirsiniz
TÜBİTAK BURSLARI
Tübitak Üniversite öğrencilerine burs veren kurum bir kurumdur. Aynı zamanda yüksek lisans öğrencilerine de burs vermektedir. Şartları diğer kurumlara göre daha kısıtlayıcıdır. İlk 1000’e girmiş olmak veya olimpiyat alanlarında derece yapmış olmak gibi şartları vardır. Detaylı bilgiyi tubitak.gov.tr/tr adresinden öğrenebilirsiniz
TÜRKİYE DİYANET VAKFI
Hem yurt içi hem de yurt dışı burs imkânı sunan TDV İlahiyat ve İslam Bilimleri alanlarında öğrenim sağlayan öğrencilere burs veren kurumlardandır. Burs başvuru tarihleri başladığında diyanetburslari.tdv.org web sitesinden başvurabilir burs imkanlarından yararlanabilirsiniz.
TÜRK EĞİTİM VAKFI BURSU
Üniversite öğrencilerine Devletin burs ve kredi desteğinden sonra en çok maddi destek sağlayan kurum Türk Eğitim Vakfıdır. Öğrencilere burs veren kurumlardan TEV akademik başarısı yüksek öğrencilere ve bu desteğe ihtiyacı olan öğrencilere bu imkânı sunuyor. Hem yurt içi hem de yurt dışı burs veren TEV’e başvurmak için burs.tev.org.tr adresine giriniz.
İSTANBUL SANAYİ ODASI VAKFI
Bazı Üniversiteler için burs imkanı sunmaktadır. Yalnızca Yurt içinde öğrenim gören öğrencilere burs imkanı sağlanmaktadır. Öğrencilere burs veren kurumlardan olan İstanbul Sanayi Odası Vakfı burs verebilmek için gereken şartları şu şekilde belirlemiştir;
T.C. vatandaşı olmak,
Başka bir resmi veya özel kuruluştan burs veya kredi almamak, (kredi ve yurtlar kurumundan alınan öğrenim kredisi ve bursu ile engelli öğrencilere verilen burslar hariç),
Gelir düzeyi düşük olmak,
Ara sınıflar için yıllık genel başarı ortalaması 4 üzerinden en az 3 veya 100 üzerinden 80 olmak,
Adli sicil kaydı bulunmamak,
İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ illerinde bulunan eğitim kurumlarında tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olmak,
İlgili üniversitelerin mühendislik fakültelerinde öğrenim görüyor olmak.
Kaynak: habertürk
İlginizi Çekebilir
Kariyer
ÇOMÜ Doktora ve Yüksek Lisans programları kontenjanları ve başvuru şartları açıklandı
Yayınlandı
3 hafta önce-
27 Temmuz 2022
Programlara 15-26 Ağustos 2022 tarihleri arası yalnızca online olarak başvurulabilecek. 15 Ağustos 2022 tarihinden önce başvuru yapılamayacak. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından yapılan duyuruda Doktora-Sanatta Yeterlik, Tezli Yüksek Lisans, Tezsiz Yüksek Lisans, Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans ve Yabancı Uyruklu kontenjan ve başvuru şartları açıklandı.
2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Doktora-Sanatta Yeterlik Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.
2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Tezli Yüksek Lisans Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.
2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Tezli Yüksek Lisans Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.
2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.
2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Yabancı Uyruklu Kontenjanları ve Başvuru Şartları için lütfen tıklayınız.
Kaynak: lee.comu.edu.tr
Editörün seçtikleri
Öğrenci affı şartları YÖK tarafından açıklandı
Yayınlandı
3 hafta önce-
25 Temmuz 2022
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen öğrenci affı detaylarıyla ilgili açıklama YÖK’ten geldi. Yapılan açıklamaya göre; yeni eğitim öğretim yılında üniversitelerine kaldığı yerden devam etmek isteyen üniversite öğrencilerinin belirtilen suçlar dışında kalması şartı aranıyor. İşte çeşitli nedenlerle eğitimine ara vermek zorunda olan kişiler için okula dönüş yolunu açan düzenleme ile ilgili merak edilenler…
ÖĞRENCİ AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Devlet Memurları Kanunu ile Yükseköğretim Kanunu’na eklenen öğrenci affıyla ilgili yasal düzenlemenin usul ve esaslarını belirledi. YÖK’ten yapılan açıklamaya göre; üniversiteleri tarafından terör, kasten adam öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından mahkum olmaları veya Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda belirlenen suçlar, terör örgütlerine ya da milli güvenliğe karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen oluşumlara mensubiyeti, sahte evrak kullanarak kayıt yaptırdıkları gerekçeleriyle ilişikleri kesilenler hariç diğer kişiler, söz konusu aftan yararlanabilecek.
5 Temmuz 2022 tarihinden önce ilişiği kesilen öğrenciler, ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna, 4 ay içinde başvuruda bulunmaları halinde, 2022- 2023 eğitim ve öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek.
ÖĞRENCİ AFFI ŞARTLARIYLA İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN!
Kaynak: cnnturk.com
Kariyer
ÇOMÜ Yatay Geçiş Takvimi ve Başvuru Koşulları Yayınlandı
Yayınlandı
1 ay önce-
16 Temmuz 2022
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı güz yarıyılı kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş takvimi ve başvuru koşulları yayınlandı.
Buna göre; kurum içi yada kurumlar arası yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler başvurularını, 18 – 22 Temmuz 2022 tarihleri arasında https://ubys.comu.edu.tr/ adresinden online (internet) olarak yapabilirler. Sonuçlar ise 5 Ağustos 2022 tarihinde birimlerin web sayfalarından ilan edilecek.
İşte başvuru koşulları ve kontenjanlar:
KURUMİÇİ BAŞARI DURUMUNA GÖRE YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ VE BAŞVURU KOŞULLARI
[ Kontenjanlar için Tıklayınız ]
Yatay Geçiş Takvimi | Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi |
Başvuru | 18.07.2022 | 22.07.2022 (17:00) |
Değerlendirme | 25.07.2022 | 04.08.2022 |
Sonuçların Açıklanması | 05.08.2022 | [Birimlerin Web Sayfalarında İlan Edilecektir] |
Kesin Kayıt | 15.08.2022 | 17.08.2022(17:00) |
Yedek Kayıt | 18.08.2022 | 19.08.2022 (17:00) |
Kurumiçi Yatay Geçiş Başvuru Koşulları
Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
Yabancı öğrenci statüsünde bir diploma programına yerleşen öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.
İlgili bölüm veya programda kontenjan belirlenmiş olması gerekir.
Ara sınıflara veya yarıyıllara geçiş için öğrencinin;
Kayıtlı bulunduğu diploma programında, tamamlamış olduğu dönemlere ait tüm dersleri almış ve başarmış olması zorunludur.
Gireceği sınıftan veya yarıyıldan önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının (gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil) en az % 60 veya eşdeğeri, 4 tam not üzerinden 2.00 olması gereklidir.
İkinci öğretimden örgün öğretime yatay geçiş yapacak öğrencilerin öğretim yılı sonu itibariyle ilk %10’a girmeleri gerekir.
Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan program ya da bölümlere yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerin “Özel Yetenek Sınavına katılmak ve başarılı olmak” kriteri bulunmaktadır.
Bir Yükseköğretim Kurumundan, çıkarma, uzaklaştırma vb. disiplin cezası almış olanlar yatay geçiş için başvuruda bulunamazlar.
Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibariyle geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurtiçindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.
Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi Öğretmenlik Programlarına ve Diş Hekimliği Fakültesine Başvurabilmek İçin İlgili yılındaki ÖSYS kılavuzlarında yer alan Başarı Sıralamasına sahip olmak.
Spor Bilimleri Fakültesine Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan program yada bölümlere yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerin, kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması, Özel Yetenek Sınavına katılmak ve başarılı olmak. (04.07.2019 tarih ve 07 sayılı Senato Kararı.)
Yabancı Dil Hazırlık Programı uygulanan bölümlere yatay geçiş yapan öğrenciler için, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik takviminde ilan edilen tarihlerde Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muafiyet sınavı yapılır. Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda farklı programlar için farklı yeterlik ve seviye tespit sınavları uygulayabilir.
Yeterlik sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 70 puandır. (%30 Yabancı Dille öğretim yapan programlar için 60). Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda programlar için farklı bir Yeterlik Sınavı başarı notu belirleyebilir.
Yeterlik sınavında başarılı olan veya Yükseköğretim Kurulu Tarafından tanınan ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenen başarı düzeyinde puanı olup muaf tutulan öğrenciler kaydoldukları esas programlarda eğitime başlama hakkı elde eder.
Herhangi bir nedenle yeterlik sınavına girmeyen öğrencilere telafi sınavı verilmez.
Kurumiçi Yatay Geçiş Online (internet) Başvurusunda İstenen Belgeler
Kayıtlı olduğu Üniversiteye ait öğrenci belgesi (son 6 ay içerisinde alınmış olması) (E-Devlet, Elektronik İmza ya da Islak İmzalı)
Onaylı Not belgesi (transkript); başvuruda bulunan öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belge (E-Devlet, Elektronik İmza ya da Islak İmzalı olmalı)
Öğretim Planı: Öğrencinin ayrılacağı Yükseköğretim kurumunda okuduğu dersleri gösterir öğretim (ders) planı (Karekodlu, Elektronik imzalı ya da Islak İmzalı olmalı)
ÖSYM Sonuç Belgesi (İnternet çıktısı)
ÖSYM Yerleştirme Belgesi (internet çıktısı)
İkinci öğretim programlarından örgün öğretim programlarına yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencilerin bulundukları dönem itibariyle ilk %10’a girdiklerine dair resmi belge.(Elektronik imza ya da ıslak imzalı olmalı)
Öğrencinin kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası almadığını gösterir belge.(Transkript belgesininde disiplin cezası bilgisi bulunan öğrenciler transkrip belgesini yükleyebilir.)
Başvurular https://ubys.comu.edu.tr/adresinden belirtilen tarihler arasında online (internet) olarak yapılacaktır.
(Posta ile başvuru alınmayacaktır)
Kesin Kayıtta İstenen Belgeler
Fotoğraflı Nüfus Cüzdan Fotokopisi.
3 adet 4.5×6,0 ebadında çekilmiş vesikalık fotoğraf
Üniversitelerinden alınan yatay geçiş yapmasında sakınca olmadığına dair belge.
Online başvuruda istenen belgelerin asıl suretleri (imzalı) ve online başvuru formu çıktısı.
Ders İçerikleri: Öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu derslerin tanımlarını (ders içeriklerini) gösterir belge.
Online başvuruda yanlış beyanda bulunanların, sahte evrak yükleyenlerin kesin kayıtları yapılmayacaktır.
KURUMLARARASI BAŞARI DURUMUNA GÖRE YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ VE BAŞVURU KOŞULLARI
Yatay Geçiş Takvimi | Başlangıç Tarihi | Bitiş Tarihi |
Başvuru | 18.07.2022 | 22.07.2022 (17:00) |
Değerlendirme | 25.07.2022 | 04.08.2022 |
Sonuçların Açıklanması | 05.08.2022 | [Biirimlerin Web Sayfasında yayımlanacaktır] |
Kesin Kayıt | 15.08.2022 | 17.08.2022 (17:00) |
Yedek Kayıt | 18.08.2022 | 19.08.2022 (17:00) |
Kurumlar Arası Yurt İçi ve Yurt Dışı Yatay Geçiş Başvuru Koşulları
Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
Yabancı öğrenci statüsünde bir diploma programına yerleşen öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.
İlgili bölüm veya programda kontenjan belirlenmiş olması gerekir.
Ara sınıflara veya yarıyıllara geçiş için öğrencinin;
(1) Kayıtlı bulunduğu diploma programında, tamamlamış olduğu dönemlere ait tüm dersleri almış ve başarmış olması zorunludur.
(2) Gireceği sınıftan veya yarıyıldan önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının (gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil) en az % 60 veya eşdeğeri, 4 tam not üzerinden 2.00 olması gereklidir.
Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
İkinci öğretimden örgün öğretime yatay geçiş yapacak öğrencilerin öğretim yılı sonu itibariyle ilk %10’a girmeleri gerekir.
Yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim kurumlarından yurdumuzdaki Yükseköğretim kurumlarına geçiş için öğrencinin yabancı ülke Yükseköğretim kurumunda yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir yıl (iki yarıyıl) okumuş, yıl sonu sınavlarını başarı ile vermiş ve yönetmeliğin 5., 8. ve 11.nci maddelerindeki diğer hususları yerine getirmiş olma şartı aranır.
Öğrenci Seçme Kılavuzunda yer alan ülkelerdeki Yükseköğretim Kurumlarından yatay geçiş yapmak üzere başvuranlardan YKS sonucuna göre yerleştirildiklerini gösterir kazandı belgesi istenir. ÖSYM tarafından yerleştirilmeyen öğrencilerin yatay geçiş başvuruları kabul edilmez.
Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Özel Yetenek Programlarına yatay geçiş başvurularında; öğrencinin kayıtlandığı yılın YKS özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanını sağlaması gerekmektedir.
Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan program ya da bölümlere yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerin “Özel Yetenek Sınavına katılmak ve başarılı olmak” kriteri bulunmaktadır.
Bir Yükseköğretim Kurumundan, çıkarma, uzaklaştırma vb. disiplin cezası almış olanlar yatay geçiş için başvuruda bulunamazlar.
Vakıf Yükseköğretim Kurumları veya yabancı ülkelerdeki Yükseköğretim Kurumlarından örgün öğretime geçiş yapanlar ilgili programın katkı payı, ikinci öğretime geçiş yapan öğrenciler ise ilgili programın öğrenim ücreti esaslarına tabi olur.
Yükseköğretim Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi Öğretmenlik Programlarına ve Diş Hekimliği Fakültesine Başvurabilmek İçin İlgili yılındaki ÖSYS kılavuzlarında yer alan Başarı Sıralamasına sahip olmak.
Spor Bilimleri Fakültesine Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan program ya da bölümlere yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerin, kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması, Özel Yetenek Sınavına katılmak ve başarılı olmak. (04.07.2019 tarih ve 07 sayılı Senato Kararı.)
Öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda ÖSYS/YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yayımlanan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş işlemlerine ilişkin duyurudaki asgari ÖSYS/YKS Puanına veya muadil belgelere sahip olmasına; ancak Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş olan sıralama kuruluşları (AcademicRanking of World University, QS World UniversityRankings, Times HigherEducation World UniversityRankings) tarafından yapılan dünya üniversitesi sıralamalarının herhangi birinde ilk 1000 de yer alan üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler için bu şartın aranmamasına, ancak yurt dışı kontenjanından daha fazla başvuru olma durumunda öğrencilerin yurtdışındaki üniversitesine kabulde kullanılan belgesinin veya ÖSYS, YKS veya muadil belgelerin sıralama ölçütü olarak kullanabilmesine
Yabancı Dil Hazırlık Programı uygulanan bölümlere yatay geçiş yapan öğrenciler için, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi akademik takviminde ilan edilen tarihlerde Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muafiyet sınavı yapılır. Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda farklı programlar için farklı yeterlik ve seviye tespit sınavları uygulayabilir.
Yeterlik sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 70 puandır. (%30 Yabancı Dille öğretim yapan programlar için 60). Yüksekokul Yönetim Kurulu gerekli gördüğü durumlarda programlar için farklı bir Yeterlik Sınavı başarı notu belirleyebilir.
Yeterlik sınavında başarılı olan veya Yükseköğretim Kurulu Tarafından tanınan ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenen başarı düzeyinde puanı olup muaf tutulan öğrenciler kaydoldukları esas programlarda eğitime başlama hakkı elde eder.
Herhangi bir nedenle yeterlik sınavına girmeyen öğrencilere telafi sınavı verilmez.
Yurt Dışı Üniversitelerinden Yatay Geçiş Yapacak Öğrencilerden Ayrıca İstenecek Belgeler
Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Eğitim Fakültesi Öğretmenlik Programlarına ve Diş Hekimliği Fakültesine Başvurabilmek İçin İlgili yılındaki ÖSYS kılavuzlarında yer alan Başarı Sıralamasına sahip olmak
Yurt dışında öğrenime başlayan öğrencilerden, Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş başvurularında başarı sıralaması aranmayan programlar için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibariyle geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının taban puanından az olmaması şartı aranır.
Kurumlar Arası Yurt İçi ve Yurt Dışı Yatay Geçiş Online (internet) Başvurusunda İstenen Belgeler
Kayıtlı olduğu Üniversiteye ait öğrenci belgesi (son 6 ay içerisinde alınmış olması)
Onaylı Not belgesi (transkript); başvuruda bulunan öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belgenin aslı.
Öğretim Planı: Öğrencinin ayrılacağı Yükseköğretim kurumunda okuduğu dersleri gösterir öğretim (ders) planı
ÖSYM Sonuç Belgesi (İnternet çıktısı)
ÖSYM Yerleştirme Belgesi (internet çıktısı)
İkinci öğretim programlarından örgün öğretim programlarına yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencilerin bulundukları dönem itibariyle ilk %10’a girdiklerine dair resmi belge.
Öğrencinin kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası almadığını gösterir belge. (Transkript belgesinde disiplin cezası bilgisi bulunan öğrenciler transkript belgesini yükleyebilir.)
Yurt dışından yapılacak başvurularda, kayıtlı bulunduğu programın ÖSYM kılavuzunda yer almış olması, transkript (not belgesi), ders planları ve içeriklerinin Türkçe ’ye çevrilmiş ve onaylanmış olması.
Yurt dışından yapılacak başvurularda Yükseköğretim Kurumundan alınacak denklik belgesi.
10.Ders içerikleri (Sadece Tıp Fak. başvuracaklar için)
Başvurular https://ubys.comu.edu.tr/adresinden belirtilen tarihler arasında online (internet) olarak yapılacaktır.
(Posta ile başvuru alınmayacaktır)
Kesin Kayıtta İstenen Belgeler
Fotoğraflı Nüfus Cüzdan Fotokopisi.
3 adet 4.5×6,0 ebadında çekilmiş vesikalık fotoğraf
Üniversitelerinden alınan yatay geçiş yapmasında sakınca olmadığına dair belge.
Online başvuruda istenen belgelerin asıl suretleri (imzalı) ve online başvuru formu çıktısı.
Ders İçerikleri: Öğrencinin ayrılacağı kurumda okuduğu derslerin tanımlarını (ders içeriklerini) gösterir belge.
Online başvuruda yanlış beyanda bulunanların, sahte evrak yükleyenlerin kesin kayıtları yapılmayacaktır.
MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ (EK MADDE-1) (TIP FAKÜLTESİ HARİÇ)
MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE YATAY GEÇİŞ (TIP FAKÜLTESİ)
Kaynak: ogrenciisleri.comu.edu.tr

Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri Genelgesi Yayınlandı

Bahçeler QUA Granite’in Vitoria Anthracite ürünü ile yenileniyor

Çanakkale’de Barınma Krizi Kapıda: Yurt Ücretleri El Yakıyor!

Yetkili Sendika: “ÇOMÜ’de Promosyon Sözleşmesi Yenilenmeli”

Dünya’nın En Güzel Üniversitesi

ÇOMÜ Doktora ve Yüksek Lisans programları kontenjanları ve başvuru şartları açıklandı

ÇOMÜ’de yeni dönem dersleri 3 Ekim 2022’de başlıyor

Öğrenci affı şartları YÖK tarafından açıklandı

Üniversite harç ücretlerine zam geldi

Neden ÇOMÜ’yü tercih etmelisin?

Dünya’nın En Güzel Üniversitesi

ÇOMÜLÜ Enver Yıldırım’ın da Yer Aldığı Erkek Kılıç Milli Takımı Tarihi Başarı Elde Etti

Terzioğlu Yerleşkesi’nde Yangın Paniği

Kaliteli Gençlik Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

Turizm Fakültesi 2022 Mezunlarını Verdi
BU AY ÇOK OKUNANLAR
-
Kariyer3 hafta önce
ÇOMÜ Doktora ve Yüksek Lisans programları kontenjanları ve başvuru şartları açıklandı
-
Editörün seçtikleri3 hafta önce
ÇOMÜ’de yeni dönem dersleri 3 Ekim 2022’de başlıyor
-
Editörün seçtikleri3 hafta önce
Öğrenci affı şartları YÖK tarafından açıklandı
-
Editörün seçtikleri3 hafta önce
Üniversite harç ücretlerine zam geldi