Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Ev alana, evlenene ve eğitime devlet desteği

Yayınlandı

-

391070Yeni eylem planına göre evlenmek, ev almak ve eğitim için para biriktirenden ya vergi alınmayacak ya da üste para verilecek.

Türk ekonomisinin yeni rotasını çizen Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Öncelikli Dönüşüm Programları’nın 2. paketi açıklandı. Habertürk’te yer alan habere göre, Türkiye’nin yüzde 12’ye kadar düşen tasarruf oranını yüzde 19’a çıkarmayı hedefleyen eylem planına göre bireysel emeklilikte olduğu gibi ev almak, evlenmek ve çocuğunuzu okutmak için para biriktiriyorsanız ya devlet katkıda bulunacak veya vergi avantajı sağlanacak. Devlet yardımı belirli amaçlarla konut sahipliği, eğitim, evlilik gibi uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olacak. Hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda da çalışma yapılacak. Çalışma sonucunda tercih edilen özel amaçlı tasarruf mekanizmasına kamu katkısı ya da vergi teşvikinin sağlanabilirliği konusu değerlendirilecek. Çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Sistemin işlemesi için özel amaçlı fon ve mevduat türleri geliştirilecek. Örneğin ev almak için her ay 100 lira biriktirene devlet ek para verecek ya da vergi kesintisi yapılmayacak.

BOZULAN MEVDUATA FAİZ

Yine tasarrufları artırmak için vadesiz hesaplara faiz ödenmesi ve vadeli mevduatların vadesinden önce çekilmesi durumunda kısmi faiz ödenmesi uygulamaları yaygınlaştırılacak. Böylece zor durumda kaldığı için bankadaki parasını bozanlar da faiz alacak. Bu durum lazım olursa diye uzun vadeli mevduat yapılmamasının önüne geçecek. Tasarruf için önemli bir düzenleme de bono, borsa, yatırım fonu alıp en az 2 yıl elinde tutanlara vergi avantajı sağlanması olacak. Yatırımcılarca elde tutulma sürelerine göre ödenecek gelir vergisi stopaj oranında kademeli olarak farklılaştırma yapılacak.

İŞTE O MADDE

Belirli amaçlarla (konut sahipliği, eğitim, evlilik vb.) uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olarak, hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda çalışma yapılacaktır. Çalışma sonucunda tercih edilen özel amaçlı tasarruf mekanizmasına kamu katkısı ya da vergi teşvikinin sağlanabilirliği konusu değerlendirilecektir. Çalışmanın çıktılarına bağlı olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacaktır.

GAYRİMENKULÜ ELDE TUTANA DÜŞÜK VERGİ

Hükümetin dün açıkladığı eylem planında gayrimenkullerin elden çıkarılmasıyla oluşan değer artış kazançlarının vergilendirilmesinde, gayrimenkullerin elde tutulma süresini gözeten, daha etkin bir vergi mekanizması oluşturulacağı belirtildi.

HALKA AÇILANA TEŞVİK

Yüzde 25 ve üzerinde halka açıklık oranı ile hisselerini halka arz edecek şirketlere beş yıla kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanacak. Düzenlemeyi aylar öncesinden HABERTÜRK okurlarıyla paylaştı.

İKİNCİ EVİN MALİYETİ YÜZDE 20 ARTIYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu 425 eylem planından oluşan 7 alanla ilgili dönüşüm programını açıkladı Paketten ikinci konut almak isteyenlerin kredi maliyetlerini artıran düzenleme çıktı. Konut sahipleri, ikinci bir konut alırken kredi kullanırlarsa, faizin yüzde 15’i oranındaki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5’i oranındaki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) muafiyetinden yararlanamayacaklar. Örneğin, 10 yıl vadeli 100 bin lira kredi kullanan kişinin cebinden çıkacak ek para 16 bin liraya kadar ulaşabilecek. Taşınmaz yatırımlarındaki artışı kontrol etmek için gayrimenkul kredilerine yönelik mevcut vergi avantajları, konut sahipliği sayısı ve kredi miktarı gibi kriterler gözden geçirilecek.

100 BİN LİRA KREDİYE 15.9 BİN LİRA MALİYET

Halen taşıt kredisi ve diğer ihtiyaç kredilerinde faizin yüzde 15’i oranında KKDF, yüzde 5’i oranında da BSMV alınıyor. Konut kredileri bu fon ve vergiden muaf bulunuyor. Maliye ve Kalkınma bakanlıklarının yürüteceği çalışmayla 2015 sonuna kadar hayata geçirilmesi öngörülen düzenlemeyle ikinci konutu krediyle alana ek maliyet çıkacak. Örneğin, bugün on yıl vadeli olarak 100 bin lira kredi kullanan kişinin yüzde 1.09 faizle 79.7 bin lira faiz ödemesi gerekiyor. Muafiyet kalktığında, bu kişi faize ilave olarak; 11 bin 960 lirası fon ve 3 bin 987 lirası BSMV olmak üzere 15 bin 948 lira ilave yük ile karşı karşıya kalacak.

İŞE GİREN HERKESE BES

LÜKS VE İTHAL TÜKETİME YENİ VERGİ GELİYOR

Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri gözetilerek, lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacak. Bu amaçla, Özel Tüketim Vergisi’ne tabi mallar listesi gözden geçirilerek, kapsam dışında bulunan lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları kapsama alınacak.

Lüks ve yoğun tüketime vergi önleminin izini HABERTÜRK Orta Vadeli Plan’ın içinde bulmuş ve gündeme taşımıştı.

BES’TE OTOMATIĞE BAĞLANACAĞIZ

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) kesinti oranlarına ilişkin ülke uygulamaları dikkate alınarak emeklilik şirketlerinin yapabilecekleri fon toplam gider kesintisi gözden geçirilerek revizyon yapılacak. BES sistemi işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak başlatılacak. Özel sağlık sigortası için vergisel teşvikler sağlanacak.

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÇOMÜ’de İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Olan Programlar…

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 7 Fakültede toplam 16 bölümde isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan program bulunuyor.

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR