Bizimle İletişime Geçin

Kariyer

Kuçuradi:”Çıkar, hak ettiğinden fazla bir şey almaktır”

Yayınlandı

-

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Kuçuradi: “Nedir çıkar? Çıkar genelde, kimin çıkarı söz konusuysa hak ettiğinden daha fazla bir şey almasıdır. O fazla da başka birinden bir şeylerin eksilmesidir. “

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, çeşitli mesleklerin kendi etik normlarını oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, “Bu konuda en eskisi tıp etiği, daha sonra basın etiği geliyor. Şimdi ise her şeyin bir etiği var. Jandarmadan polise kadar tutun bütün meslekler buna benzer etikler oluşturmaya çalışıyor” dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneğinin (ANSİAD) 16. Olağan Toplantısı’na katılan Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Kuçuradi, “İş Dünyasında Etik” konusunda konuşma yaptı.

Kuçuradi, etik sözcüğünün son 25 yılda moda olduğunu, 1970’li yıllarda “etik” ile ilgili kitabını yazarken böyle bir konunun hiç moda olmadığını ifade etti.

Felsefedeki bilgisel etiklerin yerine mesleki etiklerin moda olduğunu belirten Kuçuradi, “Çeşitli meslekler kendi etik normlarını oluşturmaya çalışıyor. Bu konuda en eskisi tıp etiği, daha sonra basın etiği geliyor. Şimdi ise her şeyin bir etiği var. Jandarmadan polise kadar bütün meslekler buna benzer etikler oluşturmaya çalışıyor” diye konuştu.

Kuçuradi, meslek etiklerindeki normların her yerde geçerli olan normlar olması gerektiğini kaydederek, bunlara en iyi örnek olarak tıp ve basın etiğinin verilebileceğini söyledi. İş dünyasında etik dendiğinde bir “kod” geliştirme çabası içine girildiğini anlatan Kuçuradi, “İş dünyasında etik derken genelde bir şirketin iş yapma anlayışıyla temel aldığı ilkeler anlaşılıyor. İş yapmanın, insansal bir etkinlik olarak ticaret yapmanın en temel amacı ihtiyaç karşılamaktır ama bugün artık kar, yani kazançtır. Bu kar ve kazanç artık çıkarlar üzerine kurulu” dedi.

“Çıkar, hak ettiğinden fazla bir şey almaktır”

Günümüzde “çıkar” kelimesinin çok rahat kullanılmaya başlandığının altını çizen Kuçuradi,  “Milli çıkarlar, milli menfaatler, kurumumuzun çıkarına” gibi kelimelerin kullanılmaya başlandığını dile getirdi.

Kuçuradi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nedir çıkar? Çıkar genelde, kimin çıkarı söz konusuysa hak ettiğinden daha fazla bir şey almasıdır. O fazla da başka birinden bir şeylerin eksilmesidir. Yalnız fazla bir şey almıyor, sadece birilerinden bir şey eksiliyor, insanlar arasındaki ilişkilerde de ülkeler arasındaki ilişkilerde de bu böyle. Çıkar, hak ettiğinden fazla bir şey almaktır. Çıkarda adalet söz konusu değildir ama asıl sorun çıkarlarla haklar çatışmaya başladığı zaman önemli bir sorun ile karşı karşıya kalırız. Genelde böyle bir durumda ise haklar değil çıkarlar kazanır.”

Gündemde “asgari ücret” meselesinin çok konuşulduğunu hatırlatan Kuçuradi, asgari ücretin artırılmasına en çok da işverenin karşı çıktığını söyledi. Bazı kişilerin asgari ücretin artırılmasının iyi bir şey olmadığını ileri sürdüklerini anlatan Kuçuradi, “Çünkü kendi çıkarlarına dokunuyor ama bir şeyi değerlendirirken yaratacağı sonuç bakımından değerlendirilmeli. Yaratacağı sonuçlar olumluysa iyidir, olumsuzsa kötüdür, bu yasalarda da böyledir” dedi.

on5yirmi5

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kariyer

Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Görsel: Web
2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi açıklandı. ÇOMÜ Erasmus Birimi’nden yapılan duyuru şöyle:

Okumaya Devam Et

Genel

ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı – Başvuru Şartları ve kontenjanlar-2023

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı 07 Ağustos 2023 – 18 Ağustos 2023 tarihleri arasında Özel Yetenek Sınavı Başvuru Sistemi (ÖZYES) üzerinden online olarak yapılacak. Özel Yetenek Sınavı ise 22-25 Ağustos 2023 tarihleri arasında olacak. Ayrıca ÖZYES’de İllinois Çeviklik Testi uygulanacak.

Spor Bilimleri Fakültesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon olmak üzere 4 bölüm eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediyor.

Önemli tarihler:

Online Başvuru İşlemleri 07 – 18 Ağustos 2023
Şahsen Başvuru ve Evrakların Teslimi 14 – 18 Ağustos 2023
Özel Yetenek Sınavı 22 – 25 Ağustos 2023
Parkur Derecelerinin İlanı 26 Ağustos 2023
Derece Sonuçlarına İtirazlar 28 – 29 Ağustos 2023
İlk Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 31 Ağustos 2023
Geçici Kayıt İşlemleri (İlk Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Adayların Şahsen Başvurusu) 04 – 08 Eylül 2023
Boş Kontenjanların ve Yedek Adayların İlanı 11 Eylül 2023
Boş Kontenjanlara Online Başvuru (Yedek Adaylar) 11 – 14 Eylül 2023
Ek Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 15 Eylül 2023
Ek Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Yedek Adayların Şahsen Başvurusu 18 – 21 Eylül 2023
Kesin Kayıt Sonuçlarının İlanı 22 Eylül 2023

Okumaya Devam Et

Kariyer

ÇOMÜ’den çift diploma ile mezun olmak ister misin?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Görsel: pearsonaccelerated.com

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler Çift Anadal Uygulaması ile aynı anda iki diploma ile mezun olabiliyor. Son senato toplantısında Eğitim Fakültesi ve Fen Fakültesi bünyesinde yeni çift anadal programları belirlendi. 

Çift Anadal, öğrenim gördüğü önlisans ya da lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın derslerini de başarıyla geçerek çift diploma almalarını sağlayan uygulamadır. Örneğin, psikoloji okuyan bir öğrenci sosyoloji alanındaki ya da işletme okuyan bir öğrenci iktisat alanındaki dersleri de vererek her iki programın da diplomasını almaya hak kazanabilir. Bununla birlikte çift anadal uygulaması öğrenciler açısından ciddi bir yüktür. Nitekim çift diploma alma uğruna söz konusu öğrenci üniversitenin sosyal yaşamından soyutlanabilir. Yine de çift diploma sahibi olmak elbette ki öğrencilerin kariyeri ve kazanılan yetiler açısından son derece önemlidir.

Çift Anadal Yapmanın Genel Koşulları Nelerdir?

Yönetmelik için tıklayınız

“Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca yükseköğretim kurumları kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir:

a) Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması %20 oranından az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

b) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

c) Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

(3) Çift anadal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

(4) Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 65’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

(5) İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.

(6) Çift anadal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.”

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR