Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

“AYM kararı dershaneleri tamamen kapattı”

Yayınlandı

-

342353Binlerce öğrenci ve öğretmenin merakla beklediği dershane yasası, Anayasa Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla iptal edildi. MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, şok kararın ardından özel okula dönüşen kurumlar ve temel liselere kayıt yaptıran öğrencilerin yaşadığı büyük belirsizlikle ilgili açıklamalarda bulundu. Daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde onaylanan ve kamuoyunda Demokratikleşme Paketi olarak bilinen kanun ile ‘dershane’ tanımının çıkarıldığını hatırlatan Tekin, “Eski kanunda dershane tanımı kaldırıldığı için yeni düzenleme yaptık. Bu sayede dershanelerin temel liseye dönüşümü sağlanacaktı. Fakat Anayasa Mahkemesi verdiği iptal kararıyla dershaneleri tamamen kapatmış oldu. Eğer bu karar toplu bir iptalse, AYM alenen dershaneleri illegal hale getirmiş oldu” dedi.

HANGİSİNİ İPTAL ETTİLER?

Yenişafak’ın haberine göre AYM’nin tam olarak neyi iptal ettiğini bilmediklerini anlatan Tekin, “Yaklaşık 40 sayfalık bir kanun metninden bahsediyoruz. Bunun içerisinde CHP’ye ait iptal davaları var. İptal davaları, maddenin tümü için değil, maddenin içerisindeki bir cümlenin iptali için de dava açılmış olabilir. Bu iptallerin ne olduğunu karar açıklandıktan sonra öğreneceğiz. Bir kanunun üzerine yeni bir kanun yapılır ve bu yeni kanunu AYM iptal ederse, kanun ilk hali uygulamaya konulamaz. Bu, yargının yasamaya müdahalesi ile yasama yetkisinin ihlali olur. AYM iptal kararı aldı ama kanunun ilk halinde dershane kavramı yok” ifadelerini kullandı. Sözkonusu iptalin, dershaneden temel liseye dönüşen kurumlarda hiçbir soruna yolaçmayacağını vurgulayan Tekin, şunları söyledi:

‘TEMEL’LER ŞİMDİ NORMAL

“Temel liselerin burada bir kaybı olmayacak. Dershane gibi bir lise düşündüğü için temel liseye gelmek isteyen adaylar, madem dershane açıktı, illegal faaliyet gösteren dershanelere giderim diyen öğrencileri kaybedebilirler. Bunun dışında hukuki bir sorun yok” dedi. İptal kararının temel liseler için önemli bir avantajı da beraberinde getirdiğini belirten Tekin, “Temel liselerin varlık sebebi olan dershaneler ortadan kalkınca, temel liseler de artık normal liselere dönüştü” dedi. Tekin, Temel liselerin durumunu daha da iyileştirecek önlemler alınacağını kaydetti. Öğretmenler atanamayabilir Dershanelerde yıllarını harcayan yaklaşık 50 bin öğretmenin belli kriterler çerçevesinde devlete ataması da gündemdeydi. İlk etapta yaklaşık 5 bin dershane öğretmeni atama müjdesi beklerken, Anayasa Mahkemesi’nin kanun iptaliyle adeta şok geçirdi. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, “Kanunda yeralan dershane öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı’na geçme tasarısının da iptal edileceğini tahmin ediyorum” dedi. Nihai plan için gözler gerekçede Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminde hayata geçen Demokratikleşme Paketi kapsamında Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişiklikler yapılmış ve ‘dershane’ tanımı literatürden tamamıyla çıkarılmıştı. Ayrıca ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına ya da bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması da engellenmişti. CHP’nin dershanelerin özel okula dönüştürülmesini öngören kanunun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasıyla başlayan süreç, yasanın iptaliyle sonuçlandı. Şu an hali hazırda özel okula dönüşen kurumlar ve temel liselere kayıt yaptıran öğrenciler, dershane öğretmenleri ile özel okul olmak için başvuran kurumlar kararın gerekçesini merakla bekliyor. Temel liseye devam Anayasa Mahkemesi’nin dershane kararı sonrası Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) toplantı üstüne toplantı yapılıyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın önceki gün kurmaylarıyla biraraya gelmesinin ardından MEB’den bazı daire başkanları dün de sektör temsilcileriyle görüştü. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, TÖDER Başkanı İbrahim Taşel, ÖZDER Genel Başkanı Ahmet Akça, ÖZKUR-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Hami Koç, ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü ile MEB’den yetkililerin katıldığı ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda çözüm önerileri masaya yatırıldı.

TEŞVİK SÜRECEK

Edinilen bilgiye göre, temel liseye dönüşen kurumlar öğrenci kaydı almaya devam edecek. Öğrenci ve okullara teşvikler de aynen sürecek. Temel liselere öğrenci başına aylık 3 bin TL, özel okullara da 3 bin 500 TL’ye kadar teşvik veren MEB, toplamda 167 bin 429 öğrenci için özel okullara ve temel liselere 576 milyon 774 bin 765 TL ödedi. Gerekçeli kararı gördükten sonra yol haritasını netleştirecek olan MEB, teşviklere devam edecek. MEB ayrıca dönüşüm sürecinde devlet okullarındaki öğrencilere takviye kursları vermeye başlamıştı. Kursların aynen devam edeceğini belirten yetkililer, bu yıl MEB’in kurs sayılarını artıracağını da ifade etti. Dönüşen dershanelerin öğrenci kayıtları için duyuruya çıkmasının kararlaştırıldığı toplantıda, temel liselerin belirlenen müfredata göre hareket etmesi ve eğitim öğretim takvimine göre eylül ayında derslere başlayacağı ifade edildi. Dershanelere kayıt için velilerin AYM gerekçeli kararını beklemesi tavsiye edildi.

 

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÇOMÜ’de İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Olan Programlar…

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 7 Fakültede toplam 16 bölümde isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan program bulunuyor.

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR