Bizimle İletişime Geçin

Bilim Teknoloji

Ulusal Sualtı Bilimsel Araştırma ve Değerlendirme Sempozyumu Gerçekleştirildi

Yayınlandı

-

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, ÇOMÜ Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu (MYO), ÇOMÜ Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliğiyle organize edilen “Ulusal Sualtı Bilimsel Araştırma ve Değerlendirme Sempozyumu”nun açılışı Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Sempozyuma, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur,  Deniz Polisi Eğitim Merkezi Müdürü Adnan Yenici, Türkiye Sualtı Sporları Federasyon Başkanı Oğuz Aydın, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan tören ÇOMÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Elemanı Merve Çokomay, lisans öğrencileri Simay Akkaş ve Benan Kapar’dan oluşan Müzik Quartet Grubunun dinletisiyle devam etti. Açılış konuşmalarını sırasıyla Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, Deniz Polisi Eğitim Merkezi Müdürü Adnan Yenici, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın,  ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pelin Kanten yaptılar.

Sempozyumun temasının “Mavi Vatanın Sakladığı Değerler” olduğunu belirten Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, etkinlikte ortak çalışmalar gerçekleştirdikleri kurum ve kişilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında sempozyumun içeriğine dair bilgiler aktardı. Prof. Dr. Çelik “Bugün bu sempozyumun konuları arasında; ülkemiz denizlerinde gerçekleştirilmiş sualtına yönelik temel araştırma alanlarını içine alan Su Ürünleri Araştırmaları, Biyolojik Çeşitlilik, Teknoloji, Jeoloji, Arkeoloji ve Kültürel Miras, Eğitim ve İş Güvenliği, Turizm, Dalış Sağlığı ve Güvenliği, Sualtı Sporları, Sanayi ve Kamu Dalgıçlığı ile Fotoğrafçılık gibi pek çok disiplinlerarası alan mevcut. Tüm bu alanlara katkı sunmak ve geliştirmek için burada bulunan herkese teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Sempozyumda konuşan Deniz Polisi Eğitim Merkezi Müdürü Adnan Yenici ise merkezin çalışmalarından bahsederek:

“178 yıldır milletimizin bekası, milletimizin huzuru ve güvenliği için çalışmalarımızı azimle sürdüren teşkilatımız bu kararlılıkla devam ediyor. Hızlı, atak, planlı ve yenilikçi olmanın bilinciyle hareket ediyor. Gelişen dünya teknolojileri ile birlikte 21. yüzyılın gerektirdiği teknolojik gelişmelerin takibi ve birimlere dâhil edilmesi sayesinde icra edilen görevlerin daha güvenli, hızlı sonuçlara varacağını öngörüyoruz. Bu kapsamda personelimizin bilgi, farkındalık ve donanımlarının arttırılması amaçlanmaktadır. Bu sempozyumların farkındalık sağlayacağına, gelecek nesillere ışık tutacağına ve her zaman daha iyilerini hedeflemek noktasında bir adım daha atılmış olduğuna inanıyorum. Bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen ve katkılarını bizlerden esirgemeyen herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın: “Federasyonumuz Spor Federasyonun ötesinde yüklendiği misyon ile üniversite ve kurumlarımızla iş birliklerine açıktır” dedi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Can kurtarma ve dalış merkezlerini denetleme kurulunda yer alan 34 denetçimizin eğitimi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Öğr. Görevlisi ve aynı zamanda federasyonumuzun CMAS (Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu) 2 yıldız dalış eğitmeni Çetin Kedioğlu’nun eğitimci olarak bulunduğu bir ekiple yapılmaktadır. Bu yıl ilk kez 25 öğrenci kabul edilen Dalış Teknolojileri Programında görev alan Öğretim Üyelerinden Prof. Adnan Ayaz, Doç. Dr. Deniz Acarlı, Doç. Dr. Barış Özalp, Öğr. Gör. Ogün Gezen ve su altı araştırmanları yapan öğretim üyelerimizin çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. Bu bağlamda sualtı çalışmalarına katkı sunan herkese ve her kuruma teşekkür ediyorum”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Pelin Kanten ise açılışta yaptığı konuşmada “Ana teması ‘Mavi Vatanın Sakladığı Değerler’ olan sempozyumun hem bilim dünyasına hem de Çanakkale’nin kültürel, tarihi ve sualtı mirasına büyük değerler katacağını düşünüyoruz” diyerek etkinliğin önemine dikkat çekti. Açılış konuşmalarının ardından “Çanakkale Savaşı Batıkları ve Bu Batıkların Bölgeye Olası Ekonomik Katkıları” konulu oturum Prof. Dr. Adnan Ayaz moderatörlüğünde; Sualtı Belgesel Yapımcısı Selçuk Kolay tarafından gerçekleştirildi.

2 gün süren sempozyumda poster sunumlarının yanı sıra 7 oturumla “Sualtı Bilimsel Araştırma Çalışmaları” değerlendirildi.

Kaynak: comu.edu.tr

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bilim Teknoloji

ÇAAM ve Ulupınar Gözlemevi 21. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinliği Gerçekleştirildi

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Temelleri 2001 yılında Ulupınar Köyü’nde atılan ve 19 Mayıs 2002 tarihinde resmi açılışı gerçekleştirilen ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi’nin 21. kuruluş yıl dönümü etkinliği, Ulupınar Gözlemevi’nde gerçekleştirildi.

 ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Merkez Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan, öğretim üyeleri, öğrenciler ve farklı kurumlardan misafirlerin katılımlarıyla gerçekleştirilen etkinlik, Gözlemevinin tanıtımıyla başladı. Merkez ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Faruk Soydugan, araştırma merkezinin ve gözlemevinin güncel durumu, araştırma konuları ve ulaşılan bilimsel çıktılar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 Gözlemevi ve Merkez bünyesinde araştırmalar yapan Prof. Dr. Faruk Soydugan, Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Caner Çiçek, Prof. Dr. Esin Soydugan, Prof. Dr. İbrahim Bulut, Doç. Dr. Derya Sürgit, Doç. Dr. Ahmet Bulut, Dr. Mehmet Tüysüz ve Dr. Afşar Kabaş’a teşekkür belgeleri sunuldu. Kuruluş sırasında Gözlemevi arazisinin bir bölümünü bağışlayan merhum Yusuf Kemerli’nin kızı Dr. Yonca Yiğit ve eşi Prof. Dr. Murat Yiğit’e de teşekkür plaketi takdim edildi.

 Gözlemevi ve Araştırma Merkezi’nin Kurucu Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, çevrimiçi bağlantıyla etkinliğe katılarak Gözlemevi’nin kuruluş hikâyesini ve düşüncelerini aktardı. Ayrıca, Gözlemevi’nin kuruluş döneminde katkı sunan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Teknik Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Volkan Bakış ve Prof. Dr. Hicran Bakış da çevrimiçi bağlantıyla kuruluş aşamasındaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.

 Etkinlik kapsamında çeşitli seminerler de düzenlendi. Dr. Mehmet Tüysüz tarafından “Ötegezegen Keşifleri”  başlıklı bir seminer ve Dr. Afşar Kabaş tarafından da “Gökyüzü ve Gökyüzünde Hareket” konulu bir seminer verildi.

Etkinlik sırasında, Güneş teleskobu ile Güneş gözlemi gerçekleştirildi. Etkinlikte ayrıca, bilimsel araştırma yapılan teleskoplar da tanıtıldı.

Okumaya Devam Et

Bilim Teknoloji

ISIF’2023’te ÇOMÜ Başarısı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın destekleri ile bu yıl 8.si  düzenlenen İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’2023, TEKNOFEST etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi.

Üniversitemizden 8 başvurunun yapıldığı ISIF’2023’te uluslararası jüri tarafından 424 buluş arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda üniversitemiz akademisyenlerinin patentleri TÜRKPATENT en iyi buluş ödülü, 1 altın madalya, 1 gümüş madalya ve 1 bronz madalya ödüllerine layık görüldü.

Ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen Patentle Türkiye 3. Üniversiteler Patent Yarışmasında 1 patentimiz Türkiye 7.’liği ve 10.000 TL para ödülünü almaya hak kazandı.

Ödüller, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Avrupa Patent Ofisi Başkanı Antonio Campinos ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar tarafından takdim edildi.

 Bu başarıda emeği olan buluşçularımızı tebrik eder başarılarının devamını dileriz.

8. İSTANBUL ULUSLARARASI BULUŞ FUARI (ISIF’2023) ÖDÜLLERİ
BULUŞ BAŞLIĞI BULUŞ SAHİPLERİ BİRİM ALDIĞI DERECE
TÜMÖRÜN ÜÇ BOYUTLU GÖRÜNTÜLENMESİNİ SAĞLAYAN DERİN TEKNOLOJİ TABANLI BİR SİSTEM DOÇ. DR. ADEM POLAT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

EN İYİ AKADEMİK BULUŞ ÖDÜLÜ
SU DRENAJ MAZGALI DOÇ. DR. ALPER SAĞLIK MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ

PAYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

ALTIN MADALYA
HASAN HÜSEYİN YILDIRIM (ÖĞRENCİ)
YUMURTA ÜRÜNLERİNDE TAĞŞİŞİN TESPİTİNE YÖNELİK BİR YÖNTEM DOÇ. DR. MUHAMMED YÜCEER TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ

GÜMÜŞ MADALYA
HAVA ABRAZYON TEDAVİ TOZU PROF. DR. MUSTAFA TUNALI DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

KLİNİK BİLİMLER

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

KLİNİK BİLİMLER

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ

MERSİN ÜNİVERSİTESİ

BRONZ MADALYA
DOÇ. DR. ESRA ERCAN
DOÇ. DR. GÜLBAHAR USTAOĞLU
DOÇ. DR. ÖNDER ALBAYRAK

 

PATENTLE TÜRKİYE 3. ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI ÖDÜLÜ
BULUŞ BAŞLIĞI BULUŞ SAHİPLERİ BİRİM ALDIĞI DERECE
KUANTUM TEMELLİ BİLGİ GÜVENLİĞİ İÇİN KUANTUM TAKVİYELİ ÖĞRENME İLE ANAHTAR ÜRETİMİ VE GÜVENLİ İLETİŞİM YÖNTEMİ ÖĞR. GÖR. ERCAN ÇAĞLAR EĞİTİM FAKÜLTESİ

BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

TÜRKİYE YEDİNCİLİĞİ

10.000 TL ÖDÜL

PROF. DR. İHSAN YILMAZ

Kaynak:comu.edu.tr

Okumaya Devam Et

Bilim Teknoloji

“Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde ÇOMÜ’den 9 Akademisyen Yer Aldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden (ÇOMÜ) 9 bilim insanı, Stanford Üniversitesince yapılan araştırma sonucunda “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi”nde yer aldı.

Stanford Üniversitesi bilim insanlarından Prof. Dr. John P. A. Ioannidis ve araştırma ekibi tarafından, 22 anabilim dalı ile 176 alt bilim dalında dünyadaki bilim insanlarının yer aldığı bu listede “nitelikli yayın sayısı”, “yayınlara yapılan atıflar”, “h-indeksi”, “hm-indeksi” gibi göstergeler dikkate alındı.  Elsevier veri tabanında yayınlanan ve 2021 alıntı yılına göre, ilk yüzde 2’lik dilimde bulunan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi, “kariyer boyu etki” ve “yıllık etki” olarak iki kategoride hazırlandı. ÇOMÜ’den “kariyer boyu etki” kategorisinde 3, “yıllık etki” kategorisinde ise 8 akademisyen sıralamaya girdi.

Elsevier kariyer boyu etki kategorisinde yer alan ÇOMÜ’lü bilim insanları listesi

İsim Bölüm
1 Prof. Dr. Cengiz CANER Gıda Mühendisliği
2 Prof. Dr. İsmet KAYA Kimya
3 Prof. Dr. Mustafa Kemal SEZGİNTÜRK Biyomühendislik

 

Elsevier yıllık etki kategorisinde yer alan ÇOMÜ’lü bilim insanları listesi

İsim Bölüm
1 Prof. Dr. Cengiz CANER Gıda Mühendisliği
2 Prof. Dr. Emin YILMAZ Gıda Mühendisliği
3 Doç. Dr. Hasan ARSLANOĞLU Kimya Mühendisliği
4 Prof. Dr. Mustafa Kemal SEZGİNTÜRK Biyomühendislik
5 Prof. Dr. Mehmet Seçkin ADAY Gıda Mühendisliği
6 Prof. Dr. Ramazan ÇAKMAKÇI Tarla Bitkileri
7 Dr. Öğr. Üyesi Ümit ACAR Yetiştiricilik
8 Doç. Dr. Sevdan YILMAZ Yetiştiricilik

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR