YÖK
Üniversitelerde bahar eğitim öğretim dönemi açılışı ertelendi
Yayınlandı
2 yıl önce-
YÖK, ikinci bir duyuruya kadar tüm yükseköğretim kurumlarında bahar eğitim ve öğretim dönemi açılışının ertelendiğini duyurdu.
Türkiye, 6 Şubat’ta şiddetli depremlerle sarsıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan afet, toplamda 10 ili enkaza çevirdi. Depremin dördüncü gününde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, ekipler bir an olsun umutlarını yitirmeden göçük altındaki depremzedelere ulaşmaya devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en şiddetli afetiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar evlerine giremezken, yetkili ağızlar sık sık gelişmeleri aktarıyor.
Tüm üniversitelerde yeni dönemin açılışı ertelendi
Tüm okullarda yapılan tatilin uzamasının ardından bir açıklama da Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) geldi. YÖK, tüm yükseköğretim kurumlarında bahar eğitim ve öğretim dönemi açılışının ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini açıkladı.
İlginizi Çekebilir
Genel
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ÇOMÜ’yü Ziyaret Etti
Yayınlandı
2 hafta önce-
06 Ağustos 2024
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini (ÇOMÜ) ziyaret etti.
Erol Özvar’ın ziyaretinde, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Hüsnü Levent Dalyancı ve Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya ile Genel Sekreter Oğuz Ünal hazır bulundu.
Üniversitemiz şeref defterini imzalayan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Rektör Erenoğlu tarafından Rektörlük Makamında ağırlandı. Ardından Senato Toplantısına katılan Özvar’a Rektör Erenoğlu tarafından üniversitemizin çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verildi.
Rektör Erenoğlu “Ülkemizin geleceğine katkı sağlayan önemli bir yükseköğretim kurumu olma yolunda hızla ilerliyoruz.” diyerek başladığı konuşmasında; “Üniversite senatomuzla birlikte daha güçlü, daha katılımcı bir yapıya kavuşmak için çalışıyoruz. Üniversitemiz ile kent ve sanayi arasındaki iş birliklerini güçlendiren projeleri hayata geçiriyoruz. Fakültelerimiz ve meslek yüksekokullarımızın faaliyetleri ile birlikte eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirmenin yanı sıra toplumsal katkı da sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Toplantı sonrasında, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOBİLTUM) ile Araştırma Dekanlığını ziyaret eden Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’a Araştırma Dekanı Doç. Dr. Sercan Karav tarafından sunum yapıldı. Doç. Dr. Karav, Araştırma Dekanlığının kuruluşundan bugüne gerçekleştirilen faaliyetleri aktarırken dekanlığın hedefleri, projeleri ve çalışmaları konusunda bilgi verdi.
Erol Özvar’ın bir sonraki durağı ise Çanakkale Teknopark Merkezi oldu. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Rektör Erenoğlu ve beraberindeki heyet Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil tarafından karşılandı. Genel Müdür Doç. Dr. Erkan Bil Çanakkale’yi bölgenin yazılım ve teknoloji üssü haline getirmek için çalıştıklarını belirterek Çanakkale Teknopark hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Erol Özvar son olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesinde incelemelerde bulundu.
ÖZEL HABER | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) Rektör Prof. Dr. Sedat Murat’ın görev süresinin sona ermesine az bir zaman kala yeni dönemde kimin rektör olacağı merakla bekleniyor. ÇOMÜ’ye Rektör olabilmek için onlarca akademisyenin YÖK’e başvuru yaptığı öğrenilirken, gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi.
18 Nisan 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ÇOMÜ Rektörlüğü’ne atanan Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Prof. Dr. Yücel Acer’den devraldığı görevine 22 Nisan 2019 tarihinde başlamıştı. Rektörler hali hazırda 4 yıl için atanıyorlar. Mevzuata göre en fazla iki dönem rektörlük yapılabiliyor. Dolayısıyla mevcut rektör Prof. Dr. Sedat Murat yeniden atandığı takdirde 4 yıl daha görev yapabilecek. Rektör Prof. Dr. Sedat Murat’ın yeniden aday olduğu da konuşuluyor.
ÇOMÜ REKTÖRLÜĞÜ İÇİN 22 ADAY BAŞVURDU!
ÇOMÜ’ye rektör olabilmek için değişik üniversitelerde görevli akademisyenlerinde bulunduğu 22 adayın YÖK’e başvuru yaptığı öğrenilirken, adaylarla ilgili ön çalışmasını tamamlayan YÖK’ün de öne çıkan 3 ismi atama için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmaya hazırlandığı öğrenildi.
ÇOMÜ kulislerine yansıyan bilgilere göre farklı fakültelerden birçok akademisyen rektörlük görevine talip oldu. Bunlardan bazıları ÇOMÜ Rektörlüğü’ne aday olduklarını basına duyururken birçok ismin aday olduğu üniversite kulislerinde konuşuluyor. Uzun yıllar ÇOMÜ’de görev yapan Prof. Dr. Alper Şener rektörlük adaylığını ilk açıklayan isimler arasında bulunuyor. (Şener, hali hazırda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde görev yapıyor.) Yine aynı şekilde Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Görün’de adaylığını ilan eden isimler arasında bulunuyor.
ÇOMÜ Rektörlüğü’ne aday olduğu öğrenilen isimler şöyle:
Prof. Dr. Sedat Murat – ÇOMÜ Rektörü
Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu – ÇOMÜ Ezine MYO Müdürü
Prof. Dr. Muammer Karaayvaz – ÇOMÜ Tıp Fakültesi Dekanı
Prof. Dr. Abdullah Kelkit – ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Bülent Güven – ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Mustafa Görün – ÇOMÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi
Prof. Dr. Mehmet Mendeş – ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Mehmet Şahin – ÇOMÜ Lapseki MYO Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Ahmet Erdem – ÇOMÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Tevhit Ayengin – ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi
Prof. Dr. İsmet Kaya – ÇOMÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Alper Şener – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Prof. Dr. Mehmet Akbulut – Fırat Üniversitesi
Prof. Dr. Alim Yılmaz – İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Prof. Dr. Yakup Yılmaz – İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Prof. Dr. Ömer Dalman – Karadeniz Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Orhan N. (Soyadı tam öğrenilemedi)
Prof. Dr. Mirza Tokpunar – ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
Editörün seçtikleri
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Yayınlandı
1 yıl önce-
31 Mart 2023
YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.
Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.
Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.
3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor
Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.
Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek
YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.
İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:
“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,
Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,
Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,
Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,
Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,
Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,
Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,
Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”
Kaynak: ensonhaber.com