Genel

Afet Standardizasyonu

Yayınlandı

-

 

Önlem alma, en az zararla çıkma, krizin yönetimi vs. genel de afet söyleşilerinde, eğitimlerinde rutin olarak geçen kavram ve olgulardır. Her ülke kendine göre bir sistem geliştirmiş ve uygulamaya koymuştur. Bunların ne kadarından verimli netice elde edilmiştir tartışma konusu. O halde afeti tartışma konusu olmaktan çıkartılması ve ülkelerin spesifik organizasyon çalışmaları yerine uluslararası bir standardın geliştirilmesi mutlak bir gerekliliktir. Hiç dikkat ettiniz mi bilmiyorum dünya da sadece afet üzerine oluşturulmuş bir uluslar arası örgüt bulunmamaktadır. Ha tamam bütün ülkelerin zemin yapısı, beşeri, risk analizleri farklıdır veya birbirine çok küçük bazı benzerlikleri vardır. İşte bu benzerlilikleri, göz önüne alarak bütün ülkeler için standart, değişime uygun ve değiştirilince oluşan yeni sistemin tam olarak öğretilebileceği programın oluşturulması gerekmektedir.

Uluslararası oluşacak olan bu programda;

  1. 1.      Ülkelerin analizlerinin Kıta Afet Analiz Sistemi’ne (KAAS)
  2. 2.      Kıta Afet Analiz Sistemine Biriken veriler ise işlenerek, meta veri niteliğinde (işlenmiş verinin tekrar işlenmesiyle oluşan veri) Uluslararası Afet Analiz ve Uygulama Örgütü’ne (UAAU) ulaştırılması,

Şeklinde oluşturulan uygulamayla gerçekleştirilir. Bu örgüt bütün devlet zirvesi ve özellikle afetlerden sorumlu olan kurumlarla sıkı bir ilişki içinde olmalıdır. Öncelikli çalışma şekli planlamaya yönelik olmalı ve daha sonraki işi ise krizde yönetim yani yardım malzemelerinin lojistiği, arama kurtarma operasyonları, psikososyal uygulamaları ve iyileştirmeye yönelik olmalıdır.

Eğitimlerin yine oluşturulacak dünya örgütünün sistemine uygun olarak belirlenmesi, öğretim programının oluşturulması olması gereken onlarca durumdan bir tanesidir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, her ülkenin afete bakış açısı, zemin yapısı, planlama anlayışı farklıdır. Kurulacak olan (kurulması geren) örgüt her ülke için farklı standardizasyonlar belirleyip onları uygulamaya koymalı ve benzeşik toplumlarda bundan ziyadesiyle yararlanma imkânı bulmalıdır.

Ayrıca oluşturulacak, olan gelenek ile dünya çapında gerçekleştirilen panel, kongre, bilgi şöleni ve özel bazı konferanslardaki bilgi ve deneyimlerin belli bir sisteme oturtularak hayata geçmesi yine afetle ilgili olarak kurulacak dünya örgütünün uğraşı içinde olması beklentiler arasındadır. Bu işle gerçekten tam anlamıyla profesyonellerin uğraşması ise ülkeler için teşvik edici olacak, ayrıca da gelişim için bütün dünya ülkeleri yarışa geçecektir.

Sonuç olarak, profesyonellik anlayışının geliştiği ve farkındalığının giderek arttığı çağımızda özellikle insan hayatı söz konusu olduğu zaman, bazı hususların değeri fazlasıyla artıyorsa, afet unsuru için çalışma, strateji, yöntem ve uygulamaların hayata geçmesi adına dünya örgütünün kurulması bir ihtiyaçtır.

1 Yorum

  1. Sevda Demiröz

    12 Ocak 2012 at 09:55

    Afet standardizasyonu yaşadığımız global çağda çok gerekli. bu kavram çok yeni ve ilgi çekici. bu işi yapacak profesyoneller şu anda gelişmiş ülkelerde hazırken ülkemizde de üniversitemizde olan Acil Yardım ve Afet Yönetimi lisans bölümünde yetişmekte. umarım önerileriniz gerçek hayatta can bulur ve afetler artık bize kaos, ölüm ve göz yaşını getirmez…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

BU AY ÇOK OKUNANLAR

Exit mobile version