Bizimle İletişime Geçin

Genel

Suriye; Dost mu? Düşman mı?

Yayınlandı

-

Suriye’de ki  yaşanan olayların ülkemizde ki  yorumu, birçok konuda olduğu gibi yine siyaset bulaşmış kirlilerimiz arasına girmiştir. İktidarının da, muhalefetinin de   Suriye’de ki olaylara bakışı aynı fabrikadan çıkmış görüntüsü vermektedir. Şahinler ne düşünüyor ise bir alt kesim onları söylüyor. Yani anlaşılır gibi değil, 550 insan nasıl olurda, iki yada  en fazla 3 farklı şekilde düşünüp konuşabilir.75 milyon adına söz aldıklarını da düşünürsek nasıl olurda, tüm ülkede farklı bir kaç ses dışında bir şey duyulmaz. Demokrasimizin 150 yıla yakın geçmişinin birikimi bu mudur?

İç politikada ki tek seslilik de mutlaka doğru değil ve tartışılmalı, ama dış politika da, kıstas milli çıkar olacakken, nasıl olurda farklılıklar tartışılarak, ortak bir noktada buluşulamaz, olacak gibi değil. Şimdi basit bir beyin fırtınası yapalım. Toplam 7 komşumuz var, bunlardan 4 tanesi Hıristiyan ülke, 3’ü de Müslüman.

Irak: 10 yıldır işgal altında, güya bu sene biten Amerikan işgali, hala huzur ve artık çok güldüğümüz demokrasiyi getirmemiş durumda. Bir milyona yakın Müslüman’ın öldüğü  ve daha fazlasının insani şartlardan mahrum kaldığı, tarihi, dini ve kültürüyle Türk hinterlandının içerisinde ki bu ülke, bizimde izleyici olduğumuz bir sahnede, bu acılara maruz kaldı. Bunu siyasi eleştiri olarak lütfen düşünmeyin, ama toplum olarak da neden bu kadar suskun kaldık? Fransa’nın, bizim dışımız da kimsenin önemsemediği ve artık cılkı çıkan sözde Ermeni yasasının  acısı, hali hazırda devam eden, Amerikan’ın  katliamından daha mı çok acıya sahipti? Dindarlığımız ya da muhafazakar yapımız, anlamını ve tepkisel refleksini yalnız sınırlar içinde mi harekete geçirir oldu?

Tanıtım

İran:  Demokrasinin bir sonraki durağı olması beklenen  binlerce yıllık komşumuzun, hangi yüzyıldan itibaren beliren tehdidine, füze kalkanıyla tedbir alır olduk? Ortadoğu’nun yeni Osmanlısı olarak, ne zamandan bu yana Hıristiyan ülkelerle ittifak edip, Müslüman coğrafyalara sefere çıktık? Bu nükleer güç , Amerika’da yada İsrail’de güvenli bir hobiyken,neden biz Müslümanlarda zararlı bir alışkanlık muamelesi görür? Komşunun hatasına veya velev ki hainliğine, yedi kat uzak elin diliyle ve üslubuyla karşılık vermek ne denli doğru bir dış siyasettir?

Suriye: Arap Baharının şimdilik son halkası olan bu ülke de, hangi  istiare demokrasinin geleceği mesajını verdi?  Esat yönetimininki gerçek, Amerikan’ın ki su tabancası mı? Katliamlar arasında  tercih yapar duruma mı geldik? Suriye de ki muhalif güçler ve kesimler, 10 yıldır Irak’ta ki ve diğer İslam coğrafyalarında ki Amerikan ve İsrail katliamlarına, neden bu derecede tepki göstermedi? İran’ı vurmanın ön koşulu Suriye’yi düşürmekken, Türkiye’nin yalnızlığının ön şartı da  komşuların şimşeklerini çekmek değil midir? Demokrasinin seksek oynadığı Arap topraklarında, Katar, Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin oyun dışında olma nedeni, demokrasilerinin,   ihraç edecek kadar ileri olmasından mıdır? Suriye’nin zamanında PKK’nın piknik alanı olması ve halen o ülkeden nemalanması   şimdikinden daha  sert bir dik duruş  nedeni değil miydi?

Son günlerde gazete manşetlerine kadar yansıyan İsrail tehditleri, A.B.D  ile olan; ne zaman, kime, nasıl vursak planları ,ve tüm bunların gündemimize ve köşelerimize bir tehdit unsuru olarak girmemesi , nedeni sorulması gereken bir soru değil midir? Tüm dünya Suriye’ye ve İran’a odaklanmışken, komşularımızın ve o coğrafyalarda yaşayan soydaşlarımızın geleceğine dair sert duruşumuzu birbirimizden ( 4+4+4  konusunda olduğu gibi) ziyade, emperyal devletlere göstermemiz gerekmez mi?

Bir çoğumuzun çok iyi hatırladığı bir dönemdir, Suriye devlet başkanı ve  eşi ülkemizde fevkalade olumlu karşılanmış ve basın Esad’ı çok sıkı ahbabımız, eşini de demokrasi ve modernlik abidesi olarak göstermişti..Bahsettiğim dönem B.O.P ve Arap baharından önceki yılların bir anısı. Ne olduysa, aynı Esad ve aynı Suriye çok kısa bir süre içerisin de baş düşmanımız ve yok edilmesi gereken bir diktatöre dönüştü.Humus ve Suriye’nin diğer bölgelerinde ki katliamlar henüz yaşanmamıştı, ama Esad aynı Esad’tı.Hatta  ziyaretinden yine kısa bir süre öncede PKK militanlarının barındığı,eğitim aldığı ve elebaşının bir süre saklandığı bir ülkeydi.

Tanıtım

Tüm o sıkıntılı süreci askerimiz tarafından düşman,  siyasilerimiz tarafından dost olarak geçirdiğimiz Suriye,şu günlerde siyasilerimiz tarafından da düşman olarak tanıdığımız Suriye’dir.Günümüz de moda olan Suriye’yi karalama kampanyasına karşı çıkacak değilim,hatta bir çoğunun dost bildiği dönemde Suriye’ye, karşı bakış açısı geliştirmiş biriyim.Ancak şu gün  Fehman Hüseyin’in orda olduğundan tutunda,PKK militanlarının Esad’ı korumak için Suriye’ye kaydırıldığına kadar varan istihbaratı, bundan birkaç yıl önce nasıl alamadık.Bu tahminde bulunmak herkes için üzücü ama, acaba korkumuz; 2001 de ki 1 mart tezkeresiyle aynı olabilir mi? Hatırlayın o süreci, A.B.D’ nin çok rahat açacağını düşündüğü kuzey cephesine meclisimizden onay çıkmamıştı.Hemen akabinde,temmuz 2003 de askerlerimiz Süleymaniye’de Kürt valiye suikast iddiasıyla tutuklanmış ve bunu, basın çuval krizi olarak tanıtmıştı.Kasım 2003 de ise El Kaide İstanbul da ki sinagogları vurmuş ve şahsımca Amerika, tezkereye hayır diyen Türkiye’yi cezalandırmıştı.Yaşananları çabuk unutan ve ders almayan bir dış siyaset,aynı acıları ve sonu yaşamaya mecburdur.O gün Amerika ile bir olup Müslüman kanı dökmeyeceğim diyen T.B.M.M,bugün  Suriye’de nasıl bir yol izleyecek  merak ediyorum.

Hep tekrarladığım bir noktayı tekrar ifade etmek istiyorum, korkularımız ve endişemiz uzakta ki süper güç değil, yanı başımızda ki asırlık komşularımız olmalıdır.Komşunun düşmanlığını,küresel güçlerin çıkarlarına hizmet noktasında kamuoyuna sunmak, uzun vadede bölgede yalnızlaşan bir Türkiye oluşturacaktır.İster desteklediğimiz muhalefet,isterse insan hakları adına kurtarmaya çalıştığımız Suriye tablosu olsun, tarih bu süreci;  Amerika ile birlikte Müslüman ile savaşan Türkiye olarak kaydedecektir.Çoğumuzun artık güldüğü( Demokrasi) değerler uğruna, Suriye’ye muhalefet etmek; daha önce ki haklı gerekçelerimizi ( PKK desteği,Hatay’da ki iddiaları…) tarih ve vicdan önünde değersiz kılacaktır.Amerika’nın İşgalle kontrol ettiği Irak’ta (Kuzey Irak), PKK terörü bittimi ki, bir yenisine yeltenen dış güçlere, destek ve imkan sağlayalım.Umarım siyasilerimiz tüm bu süreci  milli çıkar ve vicdan noktasında lehimize çevirecek adımları atarlar..

Batı Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan’a  yönelik yürütülen dış siyasi çizginin sağladığı başarının, Ortadoğu ve Türk Devletlerinde  de gösterilmesi, herkesin haklı temenni ve beklentisidir.Her eleştirenin çok rahat açık bulabileceği dış politika konusu,iç siyasette malzeme kaynağı olarak görülmeden,  iyi niyet tavsiye ve eleştirileriyle konuşulmalıdır.Şu halde eleştiri oklarını çözüme hizmet etmeyen bir üslupla, bu noktadan yapmamalıyız.Temennimiz, tarihi misyonumuzun bize yüklediği görevi ,layığı ile  yapabilen bir Türkiye görmektir.

 

Tanıtım

Okumaya Devam Et
Yorumlar

2 Yorum

  1. kadir

    17 Mart 2012 at 09:09

    guzel orneklerle harika noktalara deginlmis.

  2. AHMET

    17 Mart 2012 at 14:05

    Ders tadında…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Genel

comuhaber.com MYO Programları WhatsApp Grupları (2024)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

Tanıtım

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2024 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Tanıtım

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Tanıtım

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Ayvacık Meslek Yüksekokulu

Bayramiç Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Biga Meslek Yüksekokulu

Çan Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Denizcilik Meslek Yüksekokulu

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu

Tanıtım

Gökçeada Meslek Yüksekokulu

Lapseki Meslek Yüksekokulu

Yenice Meslek Yüksekokulu

 

Tanıtım

 

 

 

 

Tanıtım

Okumaya Devam Et

Genel

comuhaber.com Fakülte Programları WhatsApp Grupları (2024)

Yayınlandı

-

Yayımlayan

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sitesinden açıklandı. Yerleştirme Sonucu lisans programlarına yerleşen 1. sınıf öğrencileri aşağıda yerleştiği programın üzerine tıklayarak comuhaber.com tarafından kurulan WhatsApp grubuna erişebilir.

“ÜNİVERSİTE TARAFINDAN KURULMUŞ RESMİ WHATSAPP GRUBU” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!

BU GRUPLAR AYNI PROGRAMA YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN BİR PLATFORM ÜZERİNDE BİR ARAYA GELEBİLMESİ, GÖRÜŞ ALIŞ-VERİŞİNDE BULUNABİLMESİ VE OKUL SÜRECİ İLE İLGİLİ BİLGİ ALABİLMESİ AMACIYLA comuhaber.com TARAFINDAN KURULMUŞTUR. 

Tanıtım

GRUPLARA KATILIM TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANMAKTADIR. GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIYIP GRUBA KENDİ İSTEĞİ İLE İSTEK ATANLAR comuhaber.com’un ÇEREZ POLİTİKASINI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. GRUBA KATILIM İÇİN KİŞİNİN 2024 YKS İLE YERLEŞTİĞİ TEYİT EDİLMELİDİR.

Topluluk Kurallarımız

Topluluk kurallarımız, ne bir esir kampı ne de yatılı okul kurallarıdır. Sizden hoşgörü ve saygı içinde tutum sergilemenizi beklediğimiz basit kurallarımız bulunuyor. Kurallarımızı okuduğunuzda sizin de aynı beklenti içinde olduğunuzu görür gibiyiz.

1: Saygılı Olun

Tanıtım

Hangi ortama, topluluğa girerseniz girin, oranın da kendine özgü kurallarının olduğunu bilirsiniz. Fakat saygının evrensel bir husus olduğu yadsınamaz. Nereye giderseniz gidin siz de aynısını beklersiniz. Biz de platformumuzu kullanan bütün kullanıcılarımızın birbirlerine saygı çerçevesi içinde hareket etmelerini bekleriz. Unutmayın ki saygı en sağlıklı iletişimin ilk unsurudur. Hakaret, argo, tehdit, dinsel ve cinsel istismar gibi saygı dışına çıkılacak hareketlerde devreye gireceğimizden emin olabilirsiniz.

2: Nazik Olun

Yıllarca birçok insanımız “lütfen”, “teşekkür ederim”, “rica ederim”, “özür dilerim” gibi nezaket sözcüklerini lügatlerinden silmişlerdir. Halbuki sağlıklı iletişimin ve anlaşmanın yolu bu sözcüklerden geçmektedir. Platform içinde diğer kullanıcılara karşı nazik ve yardımsever olduğunuzda ortamdaki kalite de yükselecektir.

3: İçeriklerinizi Tartın

Tanıtım

Platformda paylaşımlar yapmak isteyebilirsiniz. İster bir blog yazısı isterseniz bir yazıya cevap nitelikte bir ileti yazın. Bu konuda sizi sınırlamıyoruz. Fakat yazılarınız hem görgü hem de hukuk kurallarına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz hem yasal hem de ortama uygun olmalıdır. İsterseniz görüntü de paylaşabilirsiniz. Yalnız, görüntünün de rahatsızlık oluşturmayacağından emin olmalısınız.

Kurallara uygun davranmayan katılımcı, yönetici tarafından gruptan atılabilmektedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  
  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  Ekonometri
  İktisat
  İşletme
  Kamu Yönetimi
  Maliye
  Uluslararası İlişkiler
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  Finans ve Bankacılık
  Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  İş Sağlığı ve Güvenliği
  Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi  
  Enerji Yönetimi
  Gıda Teknolojisi
  Sağlık Yönetimi
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi  
  Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği
  Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği
  Su Ürünleri Mühendisliği
Diş Hekimliği Fakültesi  
  Diş Hekimliği
Eğitim Fakültesi  
  Coğrafya Öğretmenliği
  Fen Bilgisi Öğretmenliği
  İlköğretim Matematik Öğretmenliği
  İngilizce Öğretmenliği
  Japonca Öğretmenliği
  Kimya Öğretmenliği
  Okul Öncesi Öğretmenliği
  Özel Eğitim Öğretmenliği
  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
  Sınıf Öğretmenliği
  Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  Türkçe Öğretmenliği
Fen Fakültesi  
  Biyoloji
  Fizik
  İstatistik
  Kimya
  Matematik
  Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)
  Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu  
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İlahiyat Fakültesi  
  İlahiyat
  İlahiyat (M.T.O.K.)
İletişim Fakültesi  
  Gazetecilik
  Radyo, Televizyon ve Sinema
  Yeni Medya ve İletişim
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi  
  Arkeoloji
  Coğrafya
  Felsefe
  İngiliz Dili ve Edebiyatı
  Psikoloji
  Sanat Tarihi
  Sosyoloji
  Tarih
  Türk Dili ve Edebiyatı
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi  
  Peyzaj Mimarlığı
  Şehir ve Bölge Planlama
Mühendislik Fakültesi  
  Bilgisayar Mühendisliği
  Biyomühendislik
  Çevre Mühendisliği (İngilizce)
  Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  Gıda Mühendisliği
  Harita Mühendisliği
  İnşaat Mühendisliği
  Kimya Mühendisliği
Sağlık Bilimleri Fakültesi  
  Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  Ebelik
  Hemşirelik
Siyasal Bilgiler Fakültesi  
  İktisat (İngilizce)
  İşletme (İngilizce)
  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Tıp Fakültesi  
  Tıp
Turizm Fakültesi  
  Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  Turizm İşletmeciliği
Ziraat Fakültesi  
  Bahçe Bitkileri
  Bitki Koruma
  Tarım Ekonomisi
  Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
  Tarımsal Biyoteknoloji
  Tarımsal Yapılar ve Sulama
  Tarla Bitkileri
  Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
  Zootekni

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Genel

Üniversitemiz NTV’de Tanıtıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR