Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Dünyaca ünlü 10 üniversiteden ücretsiz ders alma yolu

Yayınlandı

-

Oxford’dan Harvard’a birçok seçkin üniversite, internet üzerinden ücretsiz ders hizmeti veriyor. Peki ücretsiz derslere nasıl katılabilir ve beş kuruş ödemeden nasıl ders alırsınız? İşte en iyi üniversitelerden bedava ders.

 

Dünyanın en prestijli üniversitelerinde okumak çoğumuz için bir lüks. Ya ücretler çok yüksek, ya da bu okullara girmek için gereken kriterleri karşılamak zor. Öğrenciler arasındaki rekabet düzeyi yüksek bu yarışta, başvuru süreçleri ile mülakatlar zorlu birer engel teşkil ediyor. Çok sayıda adayın başvurusu olumsuz sonuçlanıyor.

Tanıtım

Bazı seçkin üniversite ve kurumlar ise bu duruma müdahale ediyor. Şimdi Oxford’dan Harvard’a birçok seçkin üniversite, internet üzerinden ücretsiz ders hizmeti veriyor.

İnternetinizin olması, Princeton Üniversitesi’nde biyoloji dersi alıp beynin nasıl işlediğini öğrenmeniz için yeterli. İnternet üzerinden cüzdanınızdan beş kuruş para çıkmadan bazı dersleri alabileceğiniz en iyi 10 üniversiteyi derledik.

1. Oxford Üniversitesi : İngiltere’deki yüksek öğrenim kurumlarını derecelendiren Times Higher Education (THE) dergisinin 2017 için paylaştığı listede, Oxford Üniversitesi en iyi kurum seçildi. Bu listenin başındaki okullar ABD ve İngiltere merkezli. Bu yüzden derslerin büyük bölümü İngilizce ve birçoğu altyazılı. Oxford Üniversitesi’nin metin, video ve podcast (internetten dinlenen yayın) formatında sunduğu derslerden bazıları şunlar: Shakespeare’i anlamak (edebiyat) *Çizim teknikleri (sanat) *Biyoetik’e giriş (felsefe) *Şirket kurmak (işletme) *Modern dünyanın demografik eğilimleri ve sorunları (sosyoloji)

2. Cambridge Üniversitesi : Times Higher Education’ın 2017 listesinde ikinci sırada yer alan Cambridge’in bedava online dersleri de oldukça çeşitli: *Çince’ye giriş (diller) *Almanca’ya giriş (diller) *Arapça’nın temel bilgileri (diller) *Marksizm(felsefe) *İklim değişikliğine uyum sağlamak (çevre bilimleri)

3. California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) : California Teknoloji Enstitüsü (California Institute of Technology), ABD’de ‘Caltech’ ismiyle anılıyor. Pasadena kentindeki özel kurum, bir bilim ve teknoloji merkezi. Enstitü’nün internet sitesinde “bu eğitim programlarının amacı, gelecek nesillerin bilim insanlarına ve mühendislerine nasıl fark yaratabileceklerini öğretmek” ifadeleri yer alıyor. Teknoloji eğitim platformlarından Coursera ve edX üzerinden paylaşıma açılan bedava derslerden bazıları şöyle: *Elektron kriyo-mikroskop’a hazırlık (biyoloji)
Evrenin evrimi (uzay bilimi) *Güneş sisteminin bilimi (uzay bilimi) *Beyin ve ilaçlar (biyoloji) *Makineleri öğrenmek (bilgisayar bilimleri)

Tanıtım

4. Stanford Üniversitesi : Apple’ın kurucusu Steve Jobs 2011’de mezun olamadan ayrıldığı Stanford Üniversitesi’nde ünlü konuşmasını yaptığında, bu prestijli üniversite ününü daha da artırdı.İşte internetten ulaşabileceğiniz derslerden bazıları:

Kriptografi’ye giriş (bilgisayar bilimleri)
Cinsel kimlikler ve sağlık (tıp)
Bir psikolog gibi düşünmek (tıp)
Dijital fotoğrafçılık (sanat ve toplumlar)
Algoritmalar (bilgisayar bilimleri)

5. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü : ABD’nin Massachussett eyaletindeki Cambridge’de yer alan prestijli özel üniversite Massachussetts Institute of Technology (MIT), siyaset bilimlerinden sanata birçok alanda bedava dersleri internet sitesinden paylaşıyor. Elektromanyetik etkileşimler (nükleer bilimler)
Hukuk ve toplum (siyaset bilimleri)
İş hayatında karar vericiler için ekonomik analizler (ekonomi)
Planlama, iletişim ve dijital medya (kent çalışmaları)
Müzik yapılarını geliştirmek (müzik ve tiyatro)

6. Harvard Üniversitesi : ABD’de yine Cambridge şehrinde yer alan Harvard Üniversitesi’nden şu dersleri alabilirsiniz:
Dünya edebiyatında antik eserler (edebiyat)
Çatışma ve felakete insanlığın yanıtı (sosyoloji)
Bilim ve aşçılık (bilim)
Japonya’yı hayal etmek (1850-1930): Batılılaşma, başkaldırı, modernlik (tarih) *Mimaride hayal gücü (mimarlık)

Tanıtım

7. Princeton Üniversitesi: New Jersey eyaletindeki Princeton’da yer alan kurum, ABD’nin en eski dördüncü üniversitesi. Times sıralamasına göre de dünyanın en iyi yedinci yüksek öğretim kurumu. İşte internetten verilen bazı dersleri: Zorlu bölgelerde hükümet nasıl çalışır? (siyaset bilimleri) İnşaat mühendisliği: Köprüler (mühendislik) Dünya tarihi laboratuarı (tarih)

8. Imperial College London : Londra’daki üniversitenin bedava online derslerinin çoğu işletme üzerine: Başarılı bir MBA için muhasebenin temelleri (işletme) Başarılı bir MBA için veri analizinin temelleri (ekonomi) Başarılı bir MBA için finansın temelleri (ekonomi) Başarılı bir MBA için matematiğin temelleri (ekonomi)

9. Chicago Üniversitesi : En iyi yüksek öğretim kurumları arasında dokuzuncu sırada yer alan Chicago Üniversitesi’ndeki bedava online derslere birkaç örnek: Beyni anlamak: Günlük hayatın nörobiyolojisi (biyoloji) Kentsel çalışmalarda eleştirel konular (sosyal bilimler)
Küresel ısınma: İklim değişikliğinin modellenmesi (çevre bilimleri)
Varlık fiyatlamaya giriş (ekonomi) Satış stratejileri (işletme)

10. Pennsylvania Üniversitesi : Çağdaş Amerikan şiiri (sanat ve toplumlar) Pazarlamaya giriş (ekonomi/işletme)*Bedenin bize ne dediğini anlamak (biyoloji) *Yunan ve Roma mitolojisi (tarih ve felsefe)
Tasarım: Toplumlarda eserlerin yaratımı (sanat)
(Kaynak :BBC)

Tanıtım

Okumaya Devam Et
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Editörün seçtikleri

TÜBİTAK’ın burs miktarları artırıldı

Yayınlandı

-

Yayımlayan

TÜBİTAK’ın araştırmacı, bilim insanları ve öğrencilere sunduğu burs miktarlarında artışa gidildi. Bakan Kacır, “Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” mesajını paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), Bilim İnsanları Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) ile Genel Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenen projelerde, öğrencilere yapılan burs ödemelerinin aylık üst limitlerinde artışa gidildi.

Buna göre, ön lisans veya lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseltildi. Yüksek lisans öğrencilerine verilen burs miktarı 13 bin 500 liradan 16 bin 500 liraya, doktora öğrencilerinin aldığı burs miktarı da 20 bin liradan 24 bin liraya çıkarıldı. Doktora sonrası araştırmacılara verilen burs miktarı ise 27 bin lira iken 32 bin lira olarak güncellendi.

Tanıtım

Bu arada, BİDEB 2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı’nda yer alan performans kriterlerine göre başvuru yapmaları durumunda, doktora öğrencileri 8 bin 700 liraya ve doktora sonrası araştırmacılar da 10 bin 500 liraya kadar performans ödemesi alabilecek.

“İnsan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunarak, “Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize sunduğumuz TÜBİTAK burslarını artırdık. Türkiye’yi dünyada en üst sıralara taşıyacak, bu ülkenin aydınlık geleceğini inşa edecek araştırmacı insan kaynağımıza yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi yetişmiş insan kaynağımızla gerçekleştireceğiz” dedi.

Kaynak: trthaber.com4

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Tanıtım

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

Tanıtım

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Tanıtım

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Tanıtım

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Tanıtım
Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Tanıtım
Okumaya Devam Et

ÇOK OKUNANLAR