Bizimle İletişime Geçin

Editörün seçtikleri

Vicdan mı, kimmiş o?

Yayınlandı

-

Vicdan mı, kimmiş o?Bir heyecan, bir heyecan… Neymiş? Suriye rejimine ‘askeri polis’ olarak hizmet vermiş biri, görevi gereği çektiği ‘işkence’ fotoğraflarını küçük bir belleğe yükleyip ‘ilticacı’ olmuş… ‘Sezar’ kodadı verilmiş kendisine… Bellekte 13 yıl boyunca Esad işkencehanelerinden geçmiş kişilere reva görülen muamelelerle ilgili 55 bin fotoğraf bulunuyormuş…

Heyecanın sebebi bu…

Fotoğrafları bir İngiliz heyet incelemiş ve “Üzerlerinde oynanmamış” kanaatini raporlaştırmış…

“Çok mânidar” diyorlar tam Suriye’nin geleceğiyle ilgili ‘Cenevre-2 Konferansı’ öncesine denk geldiği için… Katılımcı ülkelerin tavırlarını etkilermiş vicdanları sızlatabilecek o görüntüler; Beşşar Esad’ın yerinde kalması bir yana, Lahey’deki Yüksek Adalet Divanı önüne götürülmesi için bir süreç bile başlayabilirmiş…

‘Dünya sistemi’nin nasıl çalıştığını bilmesem, ben de heyecanlanabilir, Suriye açmazını nihayet çözümleyebilecek bir gelişme yaşandığı sevinciyle yerimde duramaz, zıplayabilirdim de…

Oysa o kadar saf değilim ve bu yeni gelişmenin Suriye için önceden yazılmış senaryoyu fazla etkilemeyeceğini biliyorum.

Eğer görüntülerin sızlatacağı vicdanları olsaydı, Suriye’yi açık bir mezbahaya döndürenler çoktan Lahey’in yolunu tutardı. 4 milyon insanın yerinden yurdundan edildiği, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 160 binden fazla Suriyeli’nin hayatlarını kaybettiği, ülkenin kültürel mirasının yerle bir edildiği bir tablo vicdanları sızlatamamışken, 55 bin fotoğrafa bakıp olmayan şeyin kıpırdamasını beklemek…

Ne boş şey!

Suriye için planlanan Irak için gerçekleşmiş olandır: İstikrarsızlık… Sürekli teröre maruz kalmak… Etnik ve dini farklılıkların çok belirgin olduğu parçalanmış bir topluma dönüşmek…

Tepede Saddam veya Maliki’nin olması, Esad’ın yerini bir başkasının alması çok mu önemli?

Yerinde kalması için gerekçesi var Beşşar Esad’ın: “Ben aslında ‘El-Kaide’ye karşı savaşıyorum” diyor… 11 Eylül’ü (2001) hâlâ unutamayan ABD kamuoyu için akan suları durduran bir gerekçe bu… Benzer bir eylemi 11 Mart (2004) günü yaşayan İspanyol kamuoyu için de… İngilizler de aynı şoku 7 Temmuz (2005) günü yaşamamışlar mıydı? Tabii onlara bakıp haline şükreden diğer Batı ülkeleri kamuoylarını da unutmayalım.

Kimse durup “Şu ‘el-Kaide’ denilen örgütü kim oluşturdu? Kendilerinin silâh fabrikaları olmadığına göre, militanlar ellerindeki silâhları nereden temin ediyor? Nasıl oluyor da, ününü birkaç büyük eylemle duyurduktan sonra, şimdilerde İslâm coğrafyasındaki her ihtilâfta sorunları büyütmek ve çözümsüz hale getirmek dışında bir işlevi olmuyor örgütün?” sorularını sormuyor…

İki can alıcı eylemde (Kasım 2003) İstanbul’u hedef seçen ‘el-Kaide’ şu sıralarda iç siyasetimizi de etkileme aracı haline dönüşebildi.

‘Cenevre-2’ neden sonra toplanıyor ve oradan Suriye’nin geleceğini etkileyecek ‘hayırlı’ kararların çıkması bekleniyor. Neden böyle bir şey yapsın ki ‘dünya sistemi’? Suriye’yi kendi ayakları üstünde durabilen insanların ülkesi haline getirecek bir kararı neden alsın? Çok sayıda insan öldüğü, ülke nüfusunun dörtte biri ‘mülteci’ haline dönüştüğü, Esad halkına eza-cefa ettiği için mi?

Güldürmeyin beni…

Okumaya Devam Et
Tanıtım
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Editörün seçtikleri

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Fotoğraf: ensonhaber.com

YÖK, 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceğini açıkladı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler için yeni bir karar almıştı.

Buna göre üniversite öğrencilerinin eğitimine devam edebilmesi için uzaktan eğitim modeline geçilmişti.

Alınan kararın ardından bugün Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, kameraların karşısına geçti.

3 Nisan’da isteğe bağlı yüz yüze eğitime geçiliyor

Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin nasıl devam edeceğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.

Buna göre 3 Nisan itibarıyla üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebileceği açıklandı.

Ara sınavlar uzaktan yapılabilecek

YÖK Başkanı Özvar ayrıca, bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacağını da bildirdi.

İşte YÖK Başkanı Özvar’ın açıkladığı kararlar

YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarına göre alınan kararlar şu şekilde:

“Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine,

Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

Yürürlükte olan “Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar”ın 6 ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği” yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına,

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrencilerin bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilmelerine,

Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine,

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) “şeffaflık ve denetlenebilirlik” ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına,

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilmesine,

Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: ensonhaber.com

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÜBYS’den ders seçimi ve kayıt yenileme işlemleri nasıl yapılır?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ders seçimi ve kayıt işlemleri 26 Eylül- 7 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. 

Peki bu işlemleri nasıl mı yapacaksınız? İşte cevabı:

Okumaya Devam Et

Editörün seçtikleri

ÇOMÜ’de İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Olan Programlar…

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde 7 Fakültede toplam 16 bölümde isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan program bulunuyor.

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR