Bizimle İletişime Geçin

Kariyer

‘Pasif’ yüksek lisansta devamsızlık sorunu!

Yayınlandı

-

547546Ulusal Tez Merkezi’nin Haziran 2015 istatistiklerine göre 19 bin 297 yüksek lisans tezi yazılan Gazi Üniversitesi, önemli bir sorunla karşı karşıya. Rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber’in verdiği bilgiye göre, beş enstitüsü bulunan üniversitede toplam 21 bin 450 yüksek lisans ve doktora öğrencisi var.

Ancak her enstitüde birçok programda yüzde 7-53 oranında öğrenci pasif durumda. Yani programa kayıtlı ancak ücret yatırmıyor, tezini tamamlamıyor. Üniversiteden atılma da olmadığı için bu öğrenciler, Rektör Büyükberber’in deyimiyle “sayıları giderek artan kalitesiz bir kitle”ye dönüşüyor. Prof. Dr. Büyükberber’e göre çözüm, başarısız olan ya da devam etmeyen öğrencilerin belli bir süre sonunda üniversiteyle ilişiğinin kesilmesi.

Bu durum ayrıca Gazi Üniversitesi fen bilimleri Enstitüsü’nce 35 anabilim dalı başkanlığı ile görüşülerek hazırlanan ‘Lisansüstü Eğitim – Öğretim Faaliyetleri Durum Tespit Raporu ve Öneriler’ raporu ile belgelendi. Rapora göre sadece Fen Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora programına kayıtlı öğrenci sayısı 6 bin 283. Bunların 5 bin 88’i yüksek lisans, 1195’i doktora öğrencisi. Fakat öğrencilerin 3 bin 405’i yani yüzde 54.18’lik bölümü pasif veya yarı pasif durumda. Rapor ve çözüm önerileri YÖK’e sunuldu.

EĞİTİMİ GERİYE GÖTÜRÜR

Üniversiteye bağlı beş enstitüde aynı sorunun yaşandığını belirten Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, lisansüstü eğitimde yaşanan sorunları şöyle anlattı: “Fen Bilimleri Enstitüsü bir rapor hazırladı. Ancak diğer beş enstitü de aynı sorunla karşı karşıya. Gazi Üniversitesi’nde şu anda 21 bin 450 yüksek lisans ve doktora öğrencisi var.

YÖK’ün yüksek lisans ve doktorada danışman başına düşen öğrenci sayısını 12 (yüzde 50 artış ile 18) ile sınırlandırması bir zaruret olarak ortaya çıkmıştı, anlamlıydı ve kalite güvencesi için düşünülmüştü. Ancak yükseköğretimden atılmanın kaldırılması nedeniyle kaydını silemediğimiz ancak ücret yatırmayıp ders almayan, pasif dediğimiz öğrencilerin birçok anabilim dalında yüksek oranlara ulaşmasına neden oldu.

Bu pasif öğrenci rakamları artmaya da devam edecek çünkü kayıt silemiyoruz. Öğrenci aniden ders almaya karar verir, aktif duruma geçmek isterse planlarımız altüst oluyor. Bu sınırlama pek çok enstitüyü 1-2 yıl içinde tıkayacak ve yükseköğretimde asıl bilginin üretildiği lisansüstü eğitimi geriye götürecek. Çözüm için makul bir süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin üniversiteden uzaklaştırılması gerekiyor.”

ÖNERİ: İLİŞİKLERİ KESİLSİN

Hürriyet’in haberine göre, Fen Bilimleri Enstitüsü raporunda yer alan çözüm önerileri şöyle:

– Lisansüstü eğitim-öğretimde kalitenin artması için ‘başarısız öğrencilerin ilişiklerinin kesilmesi’ gerek.

– Öğretim üyesi başına verilen öğrenci sayısı ile ilgili kısıtlamaların kaldırılması veya bazı yetkilerin enstitü yönetimine veya anabilim dalları akademik kurullarına verilmesi konusu gözden geçirilmeli.

– İkinci danışman atamalarında öğretim üyesi olma şartı değiştirilmeli ve doktora derecesine sahip sanayicilerden faydalanılacak yeni yaklaşımlar belirlenmeli.

Öğrenciler neden gitmiyor?

– Erkek öğrencilerin çoğu askerlik tecili için lisansüstü eğitim programlarına başvuruyor fakat devam etmiyorlar.

– Afla gelen öğrencilerin birçoğu kayıt yaptırsa dahi lisansüstü eğitimini sürdürmüyor.

– Bir kısmı iş değişimi nedeniyle devam edemiyor.

Okumaya Devam Et
Tanıtım
1 Yorum

1 Yorum

  1. nurtem

    19 Ekim 2015 at 02:38

    Önce rektörün Üniversite’den ilişiğinin kesilmesi Lazım

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kariyer

Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Görsel: Web
2024-2025 Akademik Yılı Erasmus Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuru Takvimi açıklandı. ÇOMÜ Erasmus Birimi’nden yapılan duyuru şöyle:

Okumaya Devam Et

Genel

ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı – Başvuru Şartları ve kontenjanlar-2023

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı 07 Ağustos 2023 – 18 Ağustos 2023 tarihleri arasında Özel Yetenek Sınavı Başvuru Sistemi (ÖZYES) üzerinden online olarak yapılacak. Özel Yetenek Sınavı ise 22-25 Ağustos 2023 tarihleri arasında olacak. Ayrıca ÖZYES’de İllinois Çeviklik Testi uygulanacak.

Spor Bilimleri Fakültesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon olmak üzere 4 bölüm eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediyor.

Önemli tarihler:

Online Başvuru İşlemleri 07 – 18 Ağustos 2023
Şahsen Başvuru ve Evrakların Teslimi 14 – 18 Ağustos 2023
Özel Yetenek Sınavı 22 – 25 Ağustos 2023
Parkur Derecelerinin İlanı 26 Ağustos 2023
Derece Sonuçlarına İtirazlar 28 – 29 Ağustos 2023
İlk Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 31 Ağustos 2023
Geçici Kayıt İşlemleri (İlk Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Adayların Şahsen Başvurusu) 04 – 08 Eylül 2023
Boş Kontenjanların ve Yedek Adayların İlanı 11 Eylül 2023
Boş Kontenjanlara Online Başvuru (Yedek Adaylar) 11 – 14 Eylül 2023
Ek Yerleştirme Sonuçlarının İlanı 15 Eylül 2023
Ek Yerleştirmede Kayıt Hakkı Kazanan Yedek Adayların Şahsen Başvurusu 18 – 21 Eylül 2023
Kesin Kayıt Sonuçlarının İlanı 22 Eylül 2023

Okumaya Devam Et

Kariyer

ÇOMÜ’den çift diploma ile mezun olmak ister misin?

Yayınlandı

-

Yayımlayan

Görsel: pearsonaccelerated.com

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler Çift Anadal Uygulaması ile aynı anda iki diploma ile mezun olabiliyor. Son senato toplantısında Eğitim Fakültesi ve Fen Fakültesi bünyesinde yeni çift anadal programları belirlendi. 

Çift Anadal, öğrenim gördüğü önlisans ya da lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın derslerini de başarıyla geçerek çift diploma almalarını sağlayan uygulamadır. Örneğin, psikoloji okuyan bir öğrenci sosyoloji alanındaki ya da işletme okuyan bir öğrenci iktisat alanındaki dersleri de vererek her iki programın da diplomasını almaya hak kazanabilir. Bununla birlikte çift anadal uygulaması öğrenciler açısından ciddi bir yüktür. Nitekim çift diploma alma uğruna söz konusu öğrenci üniversitenin sosyal yaşamından soyutlanabilir. Yine de çift diploma sahibi olmak elbette ki öğrencilerin kariyeri ve kazanılan yetiler açısından son derece önemlidir.

Çift Anadal Yapmanın Genel Koşulları Nelerdir?

Yönetmelik için tıklayınız

“Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca yükseköğretim kurumları kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir:

a) Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması %20 oranından az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

b) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatolarınca belirlenir.

c) Anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

(3) Çift anadal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

(4) Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 65’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

(5) İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.

(6) Çift anadal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.”

Okumaya Devam Et

BU AY ÇOK OKUNANLAR